Tarptautinis Erasmus+ „Enjoy Coding With Scratch“ projektas

Vasario 20-24 d. įvyko paskutinis tarptautinio Erasmus+ projekto „Enjoy Coding With Scratch“ mobilumas Bulgarijoje, Ruse mieste, valstybinėje menų mokykloje „Prof. Vesselin Stoyanov“. Šio mobilumo tema - „Code music“. Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos  komandą sudarė  4 mokiniai iš 7-Ig klasių ir 2 mokytojos – anglų kalbos mokytoja metodininkė Odeta Šerelienė ir informacinių technologijų mokytoja Kristina Paičienė. Mūsų mokiniai bendravo ir kartu komandose dirbo su bendraamžiais iš Turkijos, Italijos, Š. Makedonijos, bei Bulgarijos.

Pirmoji diena buvo skirta susipažinimui su mokykla ir bendraamžiais. Susiskirstę į grupes projekto dalyviai mokėsi kaip pasigaminti tradicinį Bulgarijos papuošalą Martenitcą, kuris yra dovanojamas draugams nuo kovo 1d. kaip simbolis ilgo ir laimingo gyvenimo. Vėliau visi klausėsi šios meno mokyklos mokinių koncerto. Visa savaitė buvo pilna įdomių veiklų – mokiniai programavo savo atsivežtas dainas su Scratch programa. Kiekviena diena buvo skirta vis kitos šalies partnerės dainai. Kol mokiniai programavo dainas, mokytojai turėjo galimybę stebėti fizikos, istorijos, Bulgarijos kalbos pamokas.  Paskutinę dieną 5 komandos pristatė savo darbus plius siurprizą mokytojams – sukurtą savo muziką mikrobitų pagalba.  Labai nustebino Bulgarijos mokinių išradingumas  –  muzika išgaunama elektrodais iš vandens stiklinių. Norinčių pagroti buvo labai daug.

Po veiklų mokykloje projekto dalyviai turėjo galimybę aplankyti nacionalinį archeologijos muziejų su turtinga radinių kolekcija, po to visi nuėjo į netoliese esantį Eko muziejų. Nustebino gyvų eksponatų gausa - gyvačių Boa bei vėžlių įvairovė, milžiniška mamuto iškamša ir daugelis kitų. Taip pat įdomu buvo susipažinti su universiteto esančio Ruse mieste, informacinių technologijų ir tyrimų laboratorija, kurioje mokiniai galėjo patys išbandyti robotų galimybes, VR akinius ir kt. Ketvirtadienio popietę šeimininkai pasiūlė nuvykti ir aplankyti Šv. Dmitrij Basarbovski vienuolyną menantį XV a.,esantį ant Russenski Lom upės krantų, kuriame gyveno vienuolis asketas pats išsiskaptavęs uoloje sau cerkvę ir ten gyvenęs. Ne mažiau įspūdinga uoloje įrengta XIII –XIX a. Šv. Mergelės cerkvė, kuri yra saugoma UNESCO saugomų pasaulio kultūros ir gamtos paveldo sąrašą.

Esame dėkingi šio mobilumo šeimininkams Bulgarijos meno mokyklos mokytojams ir mokiniams už puikiai suplanuotas veiklas, už svetingumą ir šiltą bendravimą. Projekte dalyvavę mūsų gimnazijos mokiniai džiaugiasi, kad galėjo praplėsti savo akiratį programavimo srityje, susipažinti su Bulgarijos tradicijomis, didingu Ruse miestu, jo istorija, kultūra, patobulinti anglų kalbą bendraujant su projekto dalyviais.

Deja, projektas jau baigėsi, liko visas veiklas vykdytas per 5 mobilumus sudėti į 4 skaitmenines knygas, kurios bus mokymo priemonė norintiems išmokti programuoti ne tik mokiniams, bet ir suaugusiems.  Esame tikri, kad užmegztos pažintys, įdomios  patirtys ir nauji draugai visada liks atmintyje.

Projektas finansuojamas iš Europos Komisijos Erasmus+ programos lėšų.

Projekto koordinatorė anglų kalbos mokytoja metodininkė 

Odeta Šerelienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos