Priešmokyklinio ir pradinio ugdymo ankstinimas

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-03-29
  • Kategorija: Aktualijos

2018-2019 m. m. Lietuvoje bus pradėtas ugdymo ankstinimo procesas, tačiau ne privalomai, o suteikiant teisę tėvams patiems nuspręsti dėl jų 5-erių metų vaiko leidimo į priešmokyklinio ugdymo grupę. Tam nebereikės pedagoginės psichologinės tarnybos specialistų vaiko brandos vertinimo. Vaikai, 5-erių metų pradėję mokytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, turės galimybę tėvų ar globėjų sprendimu mokyklą pradėti lankyti anksčiau – nuo 6-erių metų.

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. priešmokyklinis ugdymas teikiamas vaikams, kuriems 2018 m. sausio-gruodžio mėn. sukanka 6-eri metai, ir tiems 5-erių metų vaikams, kurių tėvai pageidauja, kad vaikas priešmokyklinę grupę pradėtų lankyti metais anksčiau. Pradinis ugdymas teikiamas vaikams, kuriems 2018 m. sausio-gruodžio mėn. sukanka 7-eri metai, ir tiems 6-erių metų vaikams, kurie buvo įvertinti kaip brandūs ir priešmokykliniame ugdyme pradėjo ugdytis nuo 5-erių metų.

Priešmokyklinio ir pradinio ugdymo ankstinimas vyks laipsniškai ir bus užbaigtas 2022-2023 m. m. Priešmokyklinio ir pradinio ugdymo ankstinimo pokyčiais siekiama mažinti skurdą ir nelygybę, skirtumus tarp kaime ir mieste gyvenančių ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų, gerinti mokinių pasiekimus ir mažinti prastai besimokančių mokinių skaičių, kad iki 16 metų mokinys įgytų privalomą pagrindinį išsilavinimą. Tarptautiniai tyrimai rodo, kad vaikų, dalyvaujančių kokybiškai įgyvendinamose ankstyvojo ugdymo programose, pasiekimai yra aukštesni.

 

                                                                 Švietimo ir ugdymo skyriaus informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos