Kūrybinių darbų paroda ir edukacinis užsiėmimas “Velykinio paukštelio iš šiaudų pynimas”

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-03-29
  • Kategorija: Aktualijos

  Kovo 28 d. etnografiniame muziejuje "Dzūkų pirkia" Buvo atidaryta Tautodailės ir Pynimo iš vytelių būrelių narių Velykinė kūrybinių darbų paroda. Tuo pat metu  visus norinčius būrelio nariai mokino pinti  iš šiaudų paukštelį - pavasario šauklį. Šiaudai  - puiki medžiaga įvairiems darbeliams. Iš jų gaminami ir sodai. 

Šiaudų sodai buvo veriami visoje Lietuvoje ir buvo svarbi tautos papročių dalis: sodas buvo kabinamas virš kūdikio lopšio; per vestuves gražiausius linkėjimus jaunajai į sodą supindavo pamergės, sodais buvo puošiami namai, kaip turtingo gyvenimo linkėjimas sodas buvo dovanojamas ir jaunavedžiams.

Velykiniai sodai mažai skyrėsi nuo veriamų kitomis progomis. Išskirtinė jų savybė – besisupantys paukšteliai, padaryti iš šiaudų, žolynų ar tuščio kiaušinio lukšto. Paukštis lietuviui įprasmino dangaus ir žemės ryšį, buvo tikima, kad protėvių vėlės išskrenda Paukščių taku, o pavasarį ant jų sparnų kartu su šiluma, sugrįžtančia saule grįžta atgal. Tokį sodo puošybos elementą – paukštelį nupynė ir mūsų gimnazijos moksleiviai, kuriuo pasipuoš savo šventinį stalą.

Paroda vyks iki kovo 30 d. kviečiame aplankyti. Visiems gražių švenčių!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos