Paskaita apie istorinės atminties ekspediciją „Karlagas‘15"

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2016-02-03
  • Kategorija: Renginiai
Paskaita apie istorinės atminties ekspediciją „Karlagas‘15"

Vakar mūsų gimnazijoje lankėsi ypatinga kompanija: P.Saudargas, L. Kasčiūnas, E. Švabauskienė, G.Karazijaitė. Šie jauni žmonės negaili savo laiko ir energijos, kad pažintų savo tautos istoriją tremtyje ir papasakotų ją kitiems žmonėms. Pavadinę savo keliones į tremties vietas ,,Ekspedicija apie DIDVYRIUS" jie aplankė Vorkutą, Krasnojarską, Ukrainą ir Kazachstaną. Buvo organizuotos keturios ekspedicijos:

KRASLAGAS'12 - 2012 m. - ekspedicija prezidento Aleksandro Stulginskio tremties keliais Krasnojarsko krašte.

VORKUTA'13 - 2013 m. - ekspediciją į Komijos respubliką, minint 60-ąsias Vorkutos kalinių sukilimo metines,

BROLIAI: LIETUVA - UKRAINA'14 - tai 2014 metais vykusi ekspedicija bendrais Lietuvos ir Ukrainos partizanų takais,

KARLAGAS15 - ketvirtoji tradicinė istorinės atminties ekspedicija į Kazachstane veikusį vieną didžiausių lagerių visoje GULAG'o sistemoje.

Svečiai plačiau papasakojo apie ekspediciją „Karlagas 2015". Kelionės metu ekspedicijos dalyviai aplankė Spaską, ypatingąjį lagerį, kuriame po Antrojo pasaulinio karo didžioji dauguma kalinių buvo neįgalieji ar nepagydomi ligoniai. Ir nors visi jau buvo pasmerkti, bet vis tiek net ir sunkiausi ligoniai buvo varomi dirbti: berankiai iš karjerų nešiojo akmenis statyboms ant kaklo pakabintuose maišuose, aklieji dirbo pririšti prie reginčiųjų... Šiame lageryje daugiausia kalėjo žmonės iš Vakarų Ukrainos ir Baltijos šalių. Lietuvių šiame lageryje buvo net 20%. Ypač sukrėtė pasakojimas apie Dolinkoje esančias lageryje kalintų moterų- vaikučių kapines, vadinamas „Mamočkino". Kapinės atsirado šalia Akmolinsko tėvynės išdavikų žmonų lagerio „Alžir" , kuriame kalėjo 20 tūkstančių 62 -jų tautybių moterys.

Taigi, šis susitikimas tarytum įprasmino N.Dž. Kulo žodžius:,,Jei tauta nepasakos savo istorijos, už ją tai padarys kiti."

Istorijos mokytoja Virginija Svinkūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos