Padiskutuokime: mokyklinei uniformai „taip“ ar „ne“?

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-02-22
  • Kategorija: Renginiai

Šis klausimas ypač aktualus dabar, kai mokykla tapo gimnazija. Iš tiesų, ar reikalingos jums, mokiniai, uniformos, ar ne? Apie mokyklines uniformas kiekvienas turite savo nuomonę, todėl kviečiame ją išsakyti viešai. Visai neseniai portale DELFI vyko diskusija tema „Uniformos naikina skirtumus ar žlugdo individualumą?“ Vadinasi, apie uniformas pats laikas padiskutuoti ir mums.

Kad būtų lengviau diskutuoti, pateiksiu keletą minčių:

1. „Dalyje mokyklų uniformos šaknis leidžia vis gilyn – šalia tradicinių švarkų, kelnių ir sijonų, čia planuojami uniforminiai batai ir kojinės“.

2. „Pagrindinė uniformų privalomumo priežastis – ugdyti mokinių tvarkingumą. Mokiniai yra iš skirtingų socialinių sluoksnių – nenorime, kad mokykloje šie skirtumai jaustųsi. Nenorime, kad vieni vaikščiotų su briliantais, kiti – be jų“, - sako Vilniaus jėzuitų gimnazijos direktorius Virgilijus Saulius.

3. „Didžiojoje Britanijoje uniformų nešiojimo tvarka labai griežta – čia net reglamentuota, kokios turi būti kojinės, batų spalva“.

4. „Mokiniai kalba apie laisvės suvaržymus, tačiau, pavyzdžiui, didelės kompanijos taip pat turi uniformas. O ir dirbdamas ministerijoje negali ateiti bet kaip apsirengęs. Manau, mokinius šioje vietoje pamokyti nėra blogai“.

5. Mokinių parlamentas: uniformos nėra blogai

„Kildavo daug diskusijų, ar mokyklinės uniformos nėra blogai. Mokinių nuomone, uniformos tikrai nėra blogai - tai paliekame spręsti kiekvienai mokyklos savivaldai. Svarbu, kad tai būtų ne administracijos, o mokinių žodis – kad būtų pasitarta su mokinių savivalda, būtų išreikšti mokinių pageidavimai“, - teigė Lietuvos mokinių parlamento (LMP) pirmininkas Simonas Stankus.

LMP manymu, bendro nacionalinio sprendimo dėl uniformų priimti nereikia – užtenka kiekvienoje mokykloje išreikšti mokinių norą. Savo nuomonę išsakyk ir TU.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos