Su Lietuvos valstybės atkūrimo diena!

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-02-16
  • Kategorija: Renginiai

Nors šaltukas spaudė iš pat ryto ir šiek tiek pakoregavo šventinę programą, tačiau gražus, šiltas paminėjimas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, Vasario – 16-osios akto signatarui, kunigui, Ministrui Pirmininkui, Lietuvos kariuomenės kapelionui Vladui Mironui atminti, įvyko.

Renginio vedėja Arina Kavaliauskaitė į salėje sėdinčiuosius kreipėsi šiais vokiečių poeto ir dramaturgo F. Šilerio žodžiais: „ Tėvynė – tai šventas žodis, kuris atplėšia mokslininką nuo knygos, atitraukia valstietį nuo arklo, valdininką nuo rašomojo stalo ir surenka visus prie vėliavos, į kurią jie žiūri didvyrio drąsumu ir kankinio pasiaukojimu“. Taip kadais,- sakė ji,- Tėvynė pašaukė Vladą Mironą. Šiandien ji - Tėvynė – sušaukė mus čia, prie mūsų Trispalvės, švęsti Vasario – 16-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Jai plojimais pritarė visa salė ir į renginį atvykę garbūs svečiai: parapijos klebonas Vidas Jelinskas, Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės pareigūnai, poetė Aldona Kazlauskienė, buvusi ilgametė mūsų mokyklos direktorė Alytė Baliukonienė, buvusi mūsų mokyklos sekretorė Onutė Milaševičienė.

Vladas Mironas – neabejotinai iškiliausias ir žymiausias šio krašto žmogus (trumpa šios kalbos ištrauka)

Šventinę kalbą, skirtą šiai išskirtinei datai paminėti, sakė mūsų mokyklos direktorius Almantas Jakimavičius. Kreipdamasis į visus susirinkusiuosius, pabrėžė, kad kiekviena tauta turi minimas dienas, kurios atspindi tautos istoriją, yra lemtingos, nes nuo jų prasideda naujo laiko atskaita, valstybės gyvavimo amžinimas.

„Mums, lietuviams,- kalbėjo direktorius,- neabejotinai tai Vasario – 16-oji. 1918 metų vasario 16 d. po Lietuvos nepriklausomybės aktu pasirašė dvidešimt Lietuvos Tarybos narių, tarp jų ir aktyvus visuomenės atstovas kunigas Vladas Mironas“. „1940 metais nepriklausomą Respubliką okupavus sovietams, Vlado Mirono parašas po svarbiausiu XX a. politiniu dokumentu tapo lemtingu įkalčiu jo likimui“,- jis mirė žiaurumu pagarsėjusiame Vladimiro kalėjime Rusijoje, palaidotas bendrame kape.

Mokyklos bendruomenė taip pat įdeda mažą dalelę į didelę istorijos tėkmę. Šiandien mes esame Vlado Mirono vardo gimnazija. Tai didelė garbė ir dar didesnė atsakomybė. Tinkamai atstovaukime Tautos pažangos partijos įkūrėją, Tautininkų sąjungos lyderį, Nepriklausomybės akto signatarą, Ministrą Pirmininką, kunigą Vladą Mironą – neabejotinai iškiliausią ir žymiausią šio krašto žmogų. Sveikinu visus su Lietuvos valstybės atkūrimo diena.

Himne svarbiausi žodžiai, kurie parodo, kaip turime gyventi

Sveikinimo žodį tarė ir mūsų parapijos klebonas Vidas Jelinskas. Jis teigė, kad tai laisvės, meilės tėvynei diena. Tai patriotiškumo diena. Ką reiškia mylėti tėvynę?- retoriškai klausė kunigas. „Jūs mylite. Ir aš tuo tikiu. Tačiau linkėčiau, kad nepaliktumėte tėvynės, o savo darbais ir meile puoselėtumėte ją. Himne svarbiausi žodžiai, kurie parodo, kaip turime gyventi“,- apibendrino jis.

Į renginį, nepabūgę šaltuko,atvyko svečiai - Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės pareigūnai. Tai mūsų draugai, taip jie prisistatė. Jau trečią kartą lankosi mūsų mokykloje ir visada kažkuo nustebina. Vakar išsamiai pristatė savo tarnybos nueitą kelią – nuo įsikūrimo iki šių dienų. Vaizdinėje medžiagoje, kurią išsamiai pakomentavo pareigūnė, matėme, kaip keitėsi darbo sąlygos, kaip išsiplėtė veikla ir kokia tai svarbi profesija.

Renginį vainikavo muzikos mokytojos Stasės Maževičienės vadovaujamas merginų ansamblis. Iki ašarų jaudino duetu atliekama mokytojų Stasės Maževičienės ir Daivos Laniauskienės daina „Stoviu aš parimus“. Paskutinę dainą „O kai aš užaugsiu“ kartu su ansambliu dainavo visa salė. Tad dar kartą visus su švente - su Laisvės, Patriotizmo, su Meilės Tėvynei diena...

P. S. Salę renginiui papuošė dailės ir technologijų mokytoja R. Jomantienė, neformaliojo ugdymo vadovė R. Aleksandravičienė. Renginio vedėjai pasirengti padėjo lietuvių kalbos mokytoja Sigita Juškevičienė. Nuotraukos – dailės ir technologijų mokytojo R. Jomanto ir abiturientės Miglės Kartanaitės.

Kreprinio varžybos su Varėnos rinktinės pareigūnais (apie jas plačiau sužinosite rytoj, galiu pasakyti tik tiek, kad mūsų mokyklos komanda laimėjo. Šaunuoliai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos