NEskaitymo savaitė

Pradinukai, jų mokytojos   pažymėjo tarptautinę disleksijos savaitę ,,Go Red for Dyslexia “. Rašėme raudona spalva,  taisėme klaidas patys, tik žalia spalva.  Stengėmės suprasti, kaip jaučiasi tie, kuriems nepavyksta perskaityti teksto taip greit, kaip kitiems. Penktadienį apsirengėme raudonai, suruošėme ,,Voro vestuvių “ iliustracijų parodą. Kiekviena klasė nupiešė atskiras kūrinio dalis, pridėdama tai iliustracijai derantį aprašymą.

          Visą savaitę vykdėme veiklas, susipažinome su metodais, kurie  padėtų efektyviau  suprasti, prisiminti, perskaityti tekstą. O kas padeda? Panašiai skambantys žodžiai, ritmiškai pasikartojantys eilėse. Tad  pasirinkom eiliuotą pasaką- Justino Marcinkevičiaus ,,Voro vestuves". Stengdamiesi padrąsinti tuos, kuriems nelabai sekasi skaityti, mokėmės alternatyvių ,,skaitymo" būdų. Klausėme, dainavome, vaidinome, piešėme ,,Voro vestuves". Mums padėjo ir muzikos bei teatro mokytojos- Daiva ir Žiedūnė. Dekoracijas padėjo padaryti Vyda ir Rasa.

     Vaikai painioja gimines? Neprisimena žodžių? Neskiria kairės-dešinės? Nemėgsta kruopštaus darbo? Per daug judrus? Neužsiriša batų raištelių? Kai pradeda skaityti, patiria daug sunkumų? Lėtas skaitymo tempas?

        Galima informaciją pateikti audio ir video formatu. Galima pasibraukti ar kitaip pažymėti  teksto vietą, kurioje yra svarbi informacija, esmė, atsakinėti žodžiu, net jei  pasirašei tik keletą sakinių,  kelis kartus tą pačią dalį skaitant su draugu tyliai arba garsiai. Yra daug atradėjų, architektų, aktorių ir kitų profesijų žmonių, kurie visa tai patyrė, bet nepasidavė, atrado save kūryboje. Svarbu smalsumas, žingeidumas ir, aišku, pagalba iš šalia esančių. Svarbu nepasiduoti.

Parengė logopedė Rasa Kartanienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos