Daugų Vlado Mirono gimnazija Jaunimo Forume “EPAS Together“ Taline

Daugų Vlado Mirono gimnazijoje MEPA projekto vykdymą koordinuojanti mokytoja Stasė Vitkauskienė su dešimties jaunųjų ambasadorių komanda rugpjūčio 25-26 dienomis dalyvavo Jaunimo Forume “EPAS Together“, vykusiame Estijoje, Taline.

Priešistorė. Daugų Vlado Mirono gimnazija MEPA (Mokyklos Europos Parlamento Ambasadorės) programoje skaičiuoja jau penktus metus. Pastaroji kelionė yra apdovanojimas už 2020 – 2021 metais daugiškių MEPA komandos iškovotą pirmąją vietą tarp kitų Lietuvos mokyklų.

Jaunimo Forumas „EPAS Together“. Į šį renginį susirinko MEPA mokyklų jaunųjų ambasadorių komandos iš keturių šalių – Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lietuvos.

Dalyvių darbotvarkė buvo kruopščiai suplanuota. Visi 120 mokinių buvo suskirstyti į keturias komandas ir nukreipti į vadinamąsias stoteles, kur jiems buvo paruoštos įvairios užduotys ir veiklos.

Viena iš stotelių buvo Estijos Parlamentas. Ten renginio dalyviai sužinojo Parlamento pastato istoriją, aplankė posėdžių salę, kuri sužavėjo savo unikalumu. Dalyviai sužinojo apie Estijos parlamentą, politines partijas ir posėdžio eigą. Parlamente Jaunimo Forumo dalyviai turėjo galimybę išbandyti žaidimą „Tobulas kandidatas“. Šis žaidimas yra rinkimų į EP simuliacija. Smagiausia, kad po atkaklių debatų rinkimus vienoje tarptautinėje grupėje laimėjo mūsų gimnazijos Daugų MEPA komandos narys Redas Zalieckas!

Kita stotelė – viena is Talino gimnazijų  „Secondary School GAG”. Gimnazija įsikūrusi Talino senamiestyje esančiame istoriniame XIII a. pastatų komplekse ir yra viena iš seniausių mokyklų Europoje! Čia renginio dalyviai klausė paskaitos apie dezinformaciją, vėliau dirbo mažose grupelėse ir atliko užduotis, susijusias su netikrų faktų ir melagienų atpažinimu.

Trečia stotelė – multimedijos centras  "Europa Experience". Projekto dalyviai žiūrėjo filmą ir susipažino su Europos Sąjungos istorija ir poveikiu Europos šalims. Po filmo mokiniai žaidė vaidmenų žaidimą, kuriame jie modeliavo ES Parlamento narių darbą. Žaidėjai turėjo išklausyti žmonių nuomonių, diskutuoti ir susitarti, kad būtent jų įstatymai būtų išleisti.

Paskutinioji stotelė -  Okupacijų ir laisvės muziejus. Čia mokiniai ne tik klausėsi gido pasakojimų apie muziejaus įkūrimą, apžiūrėjo eksponatus, bet ir dalyvavo diskusijoje apie žmogaus teises, privilegijas gyvenant Europos Sąjungoje, laisvę.

Forumo pabaigoje visi susibūrė į baigiamąjį renginį. Jo metu buvo pristatyti veiklų rezultatai. Tai pat vyko diskusija su EP biuro ES šalyse direktoriumi Stephen Clark ir mokinių atstovais iš 4 dalyvaujančių šalių. Diskusijos dalyviai pasakojo apie savo veiklas, pasiekimus, diskutavo apie laisvę, jos reikšmę, apie didesnį jaunimo įsitraukimą į politiką. Lietuvai atstovavo Daugų Vlado Mirono gimnazijos MEPA jaunesnysis ambasadorius Redas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos