Tarptautinėje konferencijoje „Laisvės kelias istorijos tėkmėje“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2021-03-20
  • Kategorija: Pranešimai

„Visa istorija yra gyvenimas“ (E. Gudavičius, istorikas, Lietuvos moderniosios istoriografijos kūrėjas, nustatęs tikėtiną Mindaugo karūnavimo dieną)

Šiandien, kovo 19 dieną, Daugų Vlado Mirono gimnazijos III ag klasės mokinė Evita Čeplikaitė dalyvavo tarptautinėje konferencijoje, kur skaitė pranešimą tema „Asmuo valstybėje. Generolas Julius Čaplikas“. Į virtualią konferenciją, kurią organizavo Šiaulių „Romuvos gimnazija“, susirinko mokiniai ir juos konsultavę mokytojai beveik iš visos Lietuvos, konferencijoje taip pat dalyvavo svečiai iš Rygos gimnazijos ir tolimosios Argentinos – tai Tandilio miesto bendruomenės nariai – Selene Baniles ir Seržas. Beveik 100 dalyvių!

Konferencijos pradžioje vyko plenarinis posėdis, vėliau atskiruose kambariuose, – „Laisvės kovų verpetuose“, „Asmuo valstybėje“, „Mano regiono istorija“, „Praeities ir dabarties sintezė“ – pranešimus pristatė mokiniai iš visos Lietuvos. Buvo įdomu klausyti informatyviai parengtų pranešimų, susipažinti su talentingais, kūrybiškais mokiniais. Kambariuose vyko diskusijos, moderatoriai stengėsi pakalbinti kiekvieną kambario dalyvį, paklausti, kodėl taip yra svarbu, apie ką kalbi. Atsakymai stebino įžvalgumu, noru dalintis.

„Gyvenu ir laukiu saulės iš jūros“ (V. Petkus, Lietuvos politinis veikėjas ir disidentas, Lietuvos Helsinkio grupės narys)

Konferencijos pabaigoje svečiai iš Argentinos Tandilio miesto pristatė bendruomenės nuveiktus darbus, stiprinant šiame tolimame krašte lietuvybę. Maloniai buvome nustebinti, kokia aktyvi toji bendruomenė ir kiek daug yra nuveikusi. Ši nuotolinė Tarptautinė konferencija – tai puiki scena mokiniams, kurie kantriai dirbo atlikdami įvairius projektinius, tiriamuosius darbus savo mokyklose, tai galimybė, kad apie tavo nuveiktus darbus išgirs kiti. Be to, lavinami viešojo kalbėjimo įgūdžiai.

P. S. Malonu, kad pažintis, prasidėjusi projektu „Bendradarbiaujančios klasės“, tęsiasi.

Gitana Ivanauskienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos