Linksmas ir prasmingas turnyras „Linkėjimai, maistas“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2021-03-04
  • Kategorija: Pranešimai

Pastaruoju metu žmonija patiria nenumatytų klimato kaitos padarinių, dėl kurių atsiranda rimtų problemų. Viena iš jų – bene svarbiausioji – apsirūpinimas maistu. Pasigirsta net kalbų apie klimato kaitos grėsmę tarptautiniam saugumui. Pokyčiai pasireiškia temperatūros kilimu ir kritulių kiekio pasikeitimu. Šie veiksniai gali sukelti daugybę neigiamų pasekmių. Klimato kaitą tiriančių mokslininkų nuomone, vidutinės oro temperatūros pakilimas iki 2050 m. dar 2 °C yra sunkiai išvengiamas. Tai gali sukelti tolesnę ir dar greitesnę klimato kaitą, kurios padariniai nenuspėjami. Klimato kaitos poveikį jaučiame ir Lietuvoje – ekstremalūs reiškiniai (audros, liūtys, kruša, stiprūs vėjai) tampa vis dažnesni. Klimatui šylant, tirpsta ledynai, todėl keičiasi vandens cirkuliacija.

Ypač daug energijos ir vandens išnaudojama maisto pramonei. Paskaičiuota, kad vienam bananui išauginti sunaudojama 160 l vandens. Milžiniški energijos ištekliai išnaudojami banano transportavimui ir patekimui ant mūsų stalo.

Klimato kaitą galima jau keisti virtuvėje, mažinant išmetamo maisto atliekas. Mažiau mesime- stabdysime klimato kaitą. Turnyro metu buvo pristatytas planas, kaip taupyti, kaip apsipirkti, kaip panaudoti maisto likučius. Iš maisto likučių galima sukurti įvairių neįtikėtinų patiekalų, desertų.

 Labai aktyviai I ag ir II ag mokiniai dalyvavo turnyre. I vietą laimėjo Liveta Klimkevičiūtė iš I ag klasės, kitame turnyre I vietą laimėjo Karolina Būdavaitė. Turnyro metu laimėjome prizus ir sužinojome, kaip mažinti klimato kaitą, taupant ir rūšiuojant maistą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos