Inspektorius Muilys vėl skuba į pagalbą

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2022-01-25
  • Kategorija: Aktualijos

Jau daugiau nei dešimtmetį Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras rūpinasi rajono mokinių sveikata, siekiant ne tik suteikti žinių sveikatos stiprinimo temomis, tačiau ir didinant moksleivių atsakomybę už jos išsaugojimą. Itin didelis dėmesys skiriamas užkrečiamųjų ligų profilaktikai. Praėjusiais metais visuomenės sveikatos biuras išleido atnaujintą (tęstinę) vaikams jau puikiai pažįstamo personažo – ,,Inspektoriaus Muilio“ edukacinę knygelę, kurioje pasakojama nūdienos aktualijas atspindinti istorija.

Trumpai apie turinį...

Šįkart, išgirdęs pagalbos šauksmą, jog ugdymo įstaigas puola virusai pagrindinis veikėjas skuba į pagalbą – priminti vaikams, kaip taisyklingai plauti rankas. Vos atvykęs į ugdymo įstaigą Muilys išsigando supratęs, kad vaikų mokyklose tiek mažai dėl paprastos priežasties ...ne...ne.. ne tik dėl virusų, bet dėl to, kad moksleiviai pamiršo, kaip svarbu plauti rankas bei kaip dažnai tai daryti. Priminęs taisykles, gavęs vaikų pažadą jų laikytis išskubėjo.

Nors visiems nuo seno žinomas faktas, kad švarios rankos gali apsaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų, tačiau tik maža žmonijos dalis rankas plaunasi tinkamai, todėl pravartu visiems prisiminti efektyvias rankų plovimo taisykles:

1. Sušlapinkite rankas šiltu tekančiu vandeniu.

2. Rankas plaukite su muilu.

3. Visą rankų paviršių įtrinkite muilu. Sukamaisiais ir trinamaisiais judesiais muiluokite rankas iš abiejų pusių apie 10-15 s.

4. Sukamaisiais ir trinamaisiais judesiais muiluokite išorines ir vidines rankų puses, riešus apie 20 s.

5. Trinkite delną į delną.

6. Trinkite tarpupirščius, vidines ir išorines delnų puses.

7. Ypač kruopščiai patrinkite pirštų galiukus, panages ir riešus.

8. Trinkite nykščius (sukamaisiais judesiais).

9. Trinkite sulenktus ir suglaustus pirštus (sukamaisiais judesiais) kitos rankos delne.

10. Kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu rankas, kad pašalintumėte muilą. Vanduo turėtų tekėti nuo riešo pirštų link.

11. Jei yra galimybė, rankas šluostykite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar servetėle.

12. Tuo pačiu popieriniu rankšluosčiu užsukite vandens čiaupą.

13. Išmeskite popierinį rankšluostį į sandarią šiukšlių dėžę.

Mokant vaikus tinkamos higienos pasitelkiamos inovatyvios mokomosios priemonės. Vienos jų: specialus gelis arba mikrobų milteliai ir ultravioletinė šviesa.  Specialiu geliu išsitrynus rankas ar palietus maišelį su milteliais rankos atrodo švarios, tačiau pašvietus mėlyna šviesa ant jų sužimba šimtai mikrobų. Tokiu būdu vaikai supranta, kad ne viską galima pamatyti plika akimi ir kviečiami laikantis rankų plovimo taisyklių plautis rankas. Vėliau naudojant šviesą, rankos peržiūrimos dar kartą ir aptariamos padarytos klaidos: prasčiausiai nuplaunamos vietos tarpupirščiai, nykščio zona ir panagės. Šio praktinio užsiėmimo metu sukuriamas įsimintinas efektas, kuriuo įrodoma vaikams, kad neužtenka rankas sudrėkinti vandeniu, jog jos taptų švarios, o reikalingas kruopštus ir taisyklingas rankų plovimas.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės taip pat priminė, jog norint sumažinti virusų plitimą, reikia ne tik užtikrinti rankų higieną, tačiau būtina laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo taisyklių, vėdinti patalpas bei laikytis sugaus atstumo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos