Alovės amatų kiemelyje edukacinė programa „Bičių vaško žvakių gamyba“ ir apdovanojimai

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-04-16
  • Kategorija: Aktualijos

 Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos neformalaus ugdymo „Pynimo iš vytelių“ ir „Tautodailės“ būrelių nariai balandžio 16 d.  dalyvavo Žvakių liejimo edukacinėje  programoje. Nuo senų laikų žinomas amatas – žvakių liejimas. Su ta pačia žvake eidavo į šliūbą, tos pačios žvakelės liepsna palydėdavo Amžinybėn. Nors žvakė senovėje buvo nepakeičiamas šviesos šaltinis, šiuo amatu vertėsi nedaugelis. Ir tai greičiau buvo ne verslas, bet pomėgis. Žvakių liejikų buvo mažai, tačiau žvakės visada turėjo paklausą ir vertę. duonos kepimo procese ir duonos pagerbimo ritualuose.  
 Užsiėmimą vedantys Danutė ir Henrikas Janukaičiai veiksmais ir kalba mums iliustravo valstiečių buityje gyvavusias tradicijas  ir papročius. Ne tik galėjom stebėti žvakių liejimo  procesą, bet ir jame dalyvauti. Kol vaškas vėso ir tvirtėjo, į tą tarpą dar spėjome iškepti ir „kaimiškų“ sausainių, kurie prie išskirtinės arbatos puodelio tik parūko. Toliau išskubėjom į Alytų.

Alytaus kultūros ir komunikacijos centre vyko Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ regioninės parodos uždarymo šventė ir nugalėtojų apdovanojimai.

Šiųmetinėje parodoje, kuri vyko jau šeštą kartą, dalyvavo virš 40  moksleivių iš Šalčininkų, Kaišiadorių, Birštono Varėnos, Lazdijų, Veisėjų ir Alytaus rajonų. Jiems parodai pasiruošti padėjo daugiau kaip 20 mokytojų. Eksponuota  įvairių žanrų darbų: keramikos, tekstillės kūriniai, medžio drožiniai, popieriaus karpiniai, šiaudiniai sodai, pinti iš vytelių dirbiniai. Pastarieji ir buvo mūsų gimnazijos moksleivių: Meidos Muzikevičiūtės 7a kl., Urtės Baliukynaitės ir Aušrinės Turskaitės 6a kl., Samantos Dirsytės 8a kl. ir Gabrielės Čepulytės 5a kl. Ji  laimėjo trečią vietą ir buvo apdovanota Lietuvos liaudies kultūros centro III laipsnio diplomu.

Konkursą inicijuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Juo siekiama palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės tradicijas, skatinti visuomenės, ypač jaunosios kartos, domėjimąsi tradiciniais dailiaisiais amatais, ugdyti liaudies dailės tradicijų pažinimą, atskleisti talentingiausius vaikus bei jaunuolius, savo laisvalaikį skyrusius tradicinės liaudies dailės ir dailiųjų amatų studijoms ir jomis paremtai kūrybai, suteikti galimybę parodyti visuomenei savo darbus, varžytis su bendraamžiais įgūdžiais ir meistriškumu, skatinti vaikus ruošiančius mokytojus išsamiau domėtis tradicine liaudies daile, ypač regioninėmis jos ypatybėmis, ją pažinti ir taikyti dailės bei amatų mokymo procese.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos