Kartu kalboje ir valstybėje

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Penktadienį septyni gimnazistai kartu su lietuvių kalbos mokytoja Gitana Ivanauskiene vyko į LR Seimą, kur vyko renginys „Kartu kalboje ir valstybėje“. Į renginį susirinko garbingų svečių, gimnazistų,  mokytojų iš visos Lietuvos. Renginyje didelis dėmesys buvo skiriamas 1988 m. lapkričio 18 d. įvykiams, kai tuometė Lietuvos SSR Aukščiausioji Taryba, spaudžiama Sąjūdžio išjudintos visuomenės, pripažino lietuvių kalbą valstybine. Tuomet salėje ilgai netilo plojimai, plojimai buvo pakartoti ir šįsyk, pradžioje dar nedrąsūs, o renginio pabaigoje ilgi ir nuoširdūs.

Informatyvų pranešimą skaitė istorikas dr. Algimantas Kasparavičius, jis aptarė lietuvių kalbos reikšmę istorijos kontekste, aukštuomenės įtaką politiniams procesams, piliečių laisvą apsisprendimą rinktis kalbą. Situacija buvo sudėtinga ir labai komplikuota. Pirmieji pamatėme  dokumentinį filmą „Išsaugojome kalbą“. Taip pat kalbėjo visuomenėje žinomi žmonės – tai  LRT laidų vedėjas Marijus Žiedas, Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos mokytoja Vaida Ambrasaitė, aktorė Aistė Diržiūtė, LRT sporto komentatorius Rytis Kazlauskas, VU studentė poetė Mūza Olimpija Svetickaitė ir  rašytojas Tomas Dirgėla.

 Kalbėjusieji dalijosi savo patirtimi, kalbėjo nuoširdžiai ir įtikinamai,  beveik visi perfrazavo Renesanso epochos humanisto M. Daukšos žodžius: „Kalba yra bendras meilės ryšys.

                                                                            Daugų Vlado Mirono gimnazijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos