Interviu su Luku ir mokytoja Danguole

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2014-03-31
  • Kategorija: Renginiai

„Pasaulis yra knyga, ir tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmą jos puslapį.“ (Šventasis Augustinas)

Luką lydi sėkmė. LR Seimo narės Dalios Kuodytės, LR liberalų sąjūdžio Žmogaus teisių ir pilietinės visuomenės komiteto bei Europos Parlamento nario Leonido Donskio iniciatyva organizuotame vyresniųjų klasių moksleivių rašinių konkurse „Mano teisės ir pareigos" jis laimėjo kelionę į Europos Sąjungos institucijas Briuselyje pakeliui aplankant ir kitus Europos miestus: Prahą, Amsterdamą, Briugę ir Brėmeną. Kelionės tikslas buvo aplankyti Europos Parlamentą Briuselyje, susitikti su parlamentaru iš Lietuvos Leonidu Donskiu bei susipažinti su parlamento veikla ir artėjančiais rinkimais.Kartu su Luku keliavo ir jį konkursui paruošusi lietuvių kalbos mokytoja Danguolė Ovčinikovienė. Taigi, šviežiausi įspūdžiai apie įvykusią kelionę ir patirtus joje nuotykius iš keliautojų lūpų:

Kas kelionėje buvo įsimintiniausia?

LUKAS: Didžiausią įspūdį man paliko susitikimas su Jo Ekscelencija Lietuvos ambasadoriumi prie NATO Kęstučiu Jankausku ir kitais aukštais ambasados pareigūnais. Šis susitikimas buvo svarbus ir paveikus šiandienos geopolitinėje situacijoje, kai kyla realios grėsmės Lietuvos saugumui ir pasaulio santvarkai. Ambasadoriaus perdavė mums žinią, kad mes visi esame atsakingi už šalies gynybą ir kad laisvė bei nepriklausomybė kainuoja.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: Labiausiai įsiminė, dar ir dabar akyse stovi, žydinčių narcizų pievelė Briugėje. Gal dėl to, kad pakeliui matėm tik žydinčius medžius, o darželių nesimatė ir staiga, pasukus už namo kampo, - visa žydinti pieva.

Kokių nuotykių patyrėte kelionės metu?

LUKAS: Nors esu gan nerangus, tačiau šį kartą, kaip bebūtų keista, nuotykių nebuvo labai daug. Tikriausiai didžiausias nuotykis buvo kelionė keltu iš Kylio į Klaipėdą, nes pirmą kartą plaukiau keltu per Baltijos jūrą.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: Nuotykių tikrai patyrėm, pavyzdžiui, aš buvau užstrigusi lifte viešbutyje, kuris vadinasi „Manheten". Tas viešbutis ir liftas turbūt neremontuotas nuo XX a. pradžios. Tad nenuostabu, kad užstrigo...

Kokį įspūdį jums paliko pažintis su Leonidu Donskiu?

LUKAS: Pirmoji pažintis su Leonidu Donskiu buvo per jo tekstus, knygas, viešąsias paskaitas. Derėtų paminėti, kad žmogus, kuris "supažindino" su profesoriumi, buvo mano mama. Kartu mes žiūrėdavome Leonido vedamą televizijos laidą "Be pykčio". Leonidas Donskis yra idėjų istorikas, estetas bei politikas, kuris turi fenomenalią atmintį. Mano nuomone, jis yra vienas iš aristokratiškiausių asmenybių, veikiančių viešojoje erdvėje. Apibendrindamas galiu pasakyti, kad pažintis su Leonidu Donskiu padarė didelį pėdsaką mano gyvenimui ir intelektualiniam vystymuisi.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: Leonidą Donskį žinau jau daugybę metų: skaičiau jo knygas, žiūrėjau jo vedamą televizijos laidą, klausiausi paskaitų. Tas žmogus man autoritetas. Kelionėje asmeniškai aš su juo nebendravau, su juo apie valandą kalbėjosi Lukas.

Kas keliaujant jums yra svarbiausia?

LUKAS: Man svarbiausia yra nepaisyti stereotipų, mėgautis kiekviena akimirka, nebijoti bendrauti bei atsiverti kitoms kultūroms ir naujiems potyriams. Kelionės keičia žmogų, leidžia patirti pirmapradžius jausmus, nes pasijunti lyg mažas vaikas, kuriam viskas įdomu ir nauja.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: . Kelionėje man norisi kuo daugiau pamatyti, sužinoti.

Ar turite mėgiamiausią pasaulio kampelį?

LUKAS: Viena mylimiausių vietų Europoje, į kurią norisi grįžti dar ir dar, yra gimtieji Daugai. Aš Dauguose gerai jaučiu Europą ir Daugus Europoje. Viliuosi, kad ir daugiškiai tai jaučia.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: Iš matytų miestų, o mačiau jų ne taip ir daug, didžiausią įspūdį paliko Budapeštas ir Sankt Peterburgas

Užbaikite mintį: keliauti - tai...

LUKAS: Keliauti - tai būdas pažinti save ir praturtėti dvasiškai.

MOKYTOJA DANGUOLĖ: Keliauti įdomu.

Ačiū už pokalbį.

Indrė Ožalinskaitė (IVag)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos