Akcija „Savaitė be patyčių“

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2010-03-23
  • Kategorija: Renginiai

Šią savaitę ir mūsų mokykla įsijungė į akciją „Savaitė be patyčių“. Prevencinio darbo grupė kartu su MT skatina visus diskutuoti, kalbėtis. Pabandyti atsakyti į klausimą, „Ką mes kiekvienas galime padaryti, kad patyčios liautųsi?“.

Nebūna normalių patyčių – patyčios tai ne humoras. Juokaujama norint pralinksminti, tyčiojamasi – norint įskaudinti.

Galima išskirti patyčių formas pagal tai, kokia agresija yra naudojama vaikui įskaudinti:

Žodinės patyčios – kuomet vaikas yra skaudinamas, užgauliojamas žodžiu ir užrašais. Tai gali būti prasivardžiavimas, gąsdinimas, pašaipios replikos apie kūną, religiją, tautybę, negalią, „juokeliai“, užrašai apie vaiką, žinučių mobiliaisiais telefonais, elektroniniu paštu siuntimas su tikslu įskaudinti, apkalbėjimas, šmeižtas.

Fizinės – tai užgauliojimas veiksmais: pargriovimas, įspyrimas ar spardymas, kumščiavimas, stumdymas, rankos užlaužimas, spjaudymas, daiktų gadinimas ir atiminėjimas, drabužių gadinimas, plaukų pešiojimas, įgnybimas, sprigtas. Tai yra puikiai žinomas elgesys, kuris dažnai įvardijamas žargonu.

Sudėtinės – tai elgesio formos, kurios apima ir žodinius, ir fizinius veiksmus. Pavyzdžiui, reketas. Vertimas daryti tai, ko vaikas nenori.

Ką mes galime padaryti, kad patyčios liautųsi?

Šią savaitę mūsų mokykloje

Akcija „Tūkstantis žodžių draugui“ (1-12 kl. mok.).

Filmų apie patyčias mokykloje peržiūra ir aptarimas (dorinio ugdymo (tikybos, etikos) pamokos).

Anketinės apklausos „Patyčių paplitimas mūsų mokykloje” a p t a r i m a s (prevencinio darbo grupė, 6-11 kl. auklėtojai).

Klasių valandėlės „Prisidėk prie draugiškos ir saugios mokyklos kūrimo“ (1-12 kl. mok., aukl.).

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos