Projektas „Nuo idėjos iki...“

Projektas „Nuo idėjos iki...“ (įvėpimo šaltinis J. Grušo drama „Meilė, velnias ir džiazas“)

„Parašyti novelę- tai tas pats, kas pasiūti pirštinę. O dramą – pasaulį sujudinti!” (Borisas Dauguvietis, režisierius)

Šios trys birželio savaitės Daugų Vlado Mirono gimnazijoje buvo skirtos integruotai projektinei veiklai.  Tai laikas, kai mokiniai galėjo išlaisvinti savo kūrybiškumą, į virtualius susitikimus pakviesti įdomius pašnekovus, paskaityti, susimąstyti, padiskutuoti, pasisemti idėjų ir, žinoma, pasimokyti kiek kitaip. Integruotą pamokų ciklą „Nuo idėjos iki...“išbandė ir IIag klasės gimnazistai, projekto kuratorės lietuvių kalbos mokytoja Gitana Ivanauskienė ir teatro mokytoja Žiedūnė Maldonienė (savo mokomąjį dalyko turinį integravo muzikos,  istorijos,  dorinio ugdymo mokytojos).

Žinome, kad paskutiniai mokslo metų mėnesiai nebuvo lengvi, mokiniai daug  dirbo savarankiškai, todėl nesinorėjo jų apkrauti dideliais darbais, bet ir maži, kaip dabar supratome, pasiteisino. Pirminė projekto idėja buvo kiek sudėtingesnė, tačiau dirbant darbo turinys šiek tiek keitėsi, jis supaprastėjo. Idėja (pastatyti virtualų spektaklį) liko tik idėja, bet turbūt neilgam! Gimnazistai savarankiškai skaitė dramą, braižė įvykių sekos žemėlapį, susipažino su pagrindiniais dramos veikėjais, peržiūrėjo laidą „Legendos“, kur buvo pristatomas režisieriaus R. Banionio filmas „Džiazas“ (jame vaidmenis sukūrė tokie aktoriai kaip R. Kazlas, K. Jakštas, D. Kazlauskas). Su teatro mokytoja suorganizavome net keturis susitikimus (trys virtualūs ir vienas, kaip sakoma, akis į akį, gyvas).

Mums pavyko virtualiai susitikti su legendinio spektaklio „Beatriče, bėk“, pastatyto  Alytaus teatre nepriklausomybės aušroje, režisiere Dalia Kimantaite (dabar ji gyvena Didžiojoje Britanijoje), su tame spektaklyje Andriaus vaidmenį sukūrusiu aktoriumi Robertu Šarknicku. Svečiai dalijosi prisiminimais, įžvalgomis, kalbėjo apie spektaklio (ir Grušo dramos teksto aktualumą). „Įdomi medžiaga, išskirtiniai veikėjų charakteriai, pataikyta į laikmečio aktualijas“,- sakė režisierė, todėl spektaklis buvo toks populiarus. „Betriče, bėk“  – bėk į laisvę, išsivaduok iš savo naivumo, nugalėk daugybę kompleksų, bet suvok, kaip svarbu pasitikėti ir mylėti, - spektaklio idėją išgrynino aktorius. Gimnazistai iš pirmų lūpų išgirdo tai, kas jaunam žmogui svarbu (ne tik kalbėjome apie dramą, tačiau palietėme ir šiandieninio pasaulio aktualijas).

Ne mažiau įdomūs susitikimai įvyko su buvusiais mūsų gimnazijos mokiniais, dabar savo srities profesionalais – montažo režisieriumi Linu Laugaliu ir garso režisieriumi, muzikos kūrėju Justinu Raudoniu. Tiek vienas, tiek kitas sugrįžo į studijų laikus, pasakojo apie tai, ką išgyveno, patyrė, kol atrado tai, kas įdomu, svarbu. Abu dalijosi savo darbais, Linas montuoja naują lietuvišką serialą, dalijosi darbo užkulisiais, kalbėjo apie vaizdo režisūrą, garso takelio parinkimą konkrečiai scenai.  Justinas Raudonis pasakojo apie savo naujausią darbą – muzikos monospektakliui „Svetimas“ (pagal A. Kamiu) kūrimą.  Įdomu tai, kad susitikimas su Justinu vyko gimnazijos lauko klasėje, tai buvo baigiamosios projekto „Nuo idėjos iki...“ akimirkos.

IIa klasės gimnazistai po kiekvieno susitikimo paliko įrašus. Tai įrodymas, kad veikla, kurią atlikome visi kartu, buvo prasminga. Manome, kad jauno žmogaus pasaulį šiek tiek sujudinome...                                                                                Mokytojos Gitana ir Žiedūnė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos