Lapkričio 16 d. minima tarptautinė tolerancijos diena

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2020-11-16
  • Kategorija: Pranešimai

Tolerancija – tai pakantumas, mandagumas, pagarba kitiems, supratimas, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimas, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Iš esmės, tolerancija yra leidimas mums būti savimi ir gyventi taip, kaip norime. Tačiau mūsų gyvenimo būdas, elgesys ir kalbos neturi pažeisti kito žmogaus teisių ir laisvių – pavyzdžiui, tyčiotis, ar kaip kitaip skriausti. Ne visos nuomonės, ne visi žodžiai ar veiksmai gali patikti kitiems, tačiau jei tai išreiški kaip nuomonę, niekas negali tavęs nubausti vien dėl to, kad ją pasakei.

Tolerancija nėra beribė – ji baigiasi tada, kai pažeidžiamos kito žmogaus teisės ar užsiimama kitokia nusikalstama veikla.

Šiais mokslo metais Tolerancijos dienos simbolis buvo dėlionė. Pradinukai nieko nelaukdami kibo į darbus. Piešė, kirpo dėlionės detales ir sudėjo bendrą dėlionę. Kelios mergaitės sukūrė ir parodė vaidinimą „Naujokė klasėje“. Po vaidinimo vyko diskusija apie mergaičių elgesį. Pertraukų metu dėliojo dėliones. Žaidė žaidimą „Pagirk draugą“. Apie toleranciją kalbėta ir per etikos pamokas 7 bei 8 klasėse, 7a klasės mokiniai pasidalino savo mintimis apie tai, ką jiems reiškia tolerancija, o II ag klasės mokinė Klaudija S. nupiešė ir sudėliojo dėlionę iš savo piešinių.

Istorijos pamokose su mokiniais kalbėta, kad lapkričio 16 - oji yra tarptautinė tolerancijos diena, minima nuo 1995 metų., UNESCO sprendimu. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių toleranciją. Džiugu, kad mūsų gimnazijos mokiniai paklausus, kokia šiandien diena yra minima, atsakė, kad Tolerancijos diena. Žodis Tolerancija asocijuojasi su pagarba, meile, draugiškumu.

Ačiū visiems prisidėjusiems!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos