Pradinukai švenčia pusiaužiemį

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2023-01-25
  • Kategorija: Renginiai

Sausio 25-ąją švęsti pusiaužiemio susirinko Daugų Vlado Mirono gimnazijos pradinukai. Sakoma, kad šią dieną savo oloje nubunda barsukas ir išeina pasivaikščioti. Pagal tai sprendžiama, ar dar toli pavasaris.

Ši diena dar buvo vadinama  Kirmėlinė ir kumeliuko krikštynos. Buvo manoma, kad gyvatės, žalčiai atgyja ir iš girių šliaužia į namus  paragauti valgių. Žaltys – geroji namų dvasia – paragaus jam skirto maisto, tai visus ateinančius metus namus lydės laimė ir sėkmė. Senovėje tikėta, kad gyvačių karalius sugeba pasiversti kumeliuku. Taigi šventė buvo vadinama ir Kumeliuko krikštynomis. Dar buvo manoma, kad kumeliuku vadintas jaunas mėnulis, kuris tądien buvo garbinamas.

Šventę organizavo neformalaus švietimo būrelių „Grikinukas“ ir „Sakalėliai“ dalyviai. Jie sekė sakmes apie žalčius, minė mįsles, priminė pusiaužiemio papročius, žaidė ir šoko linksmus ratelius, darė barsuko mankštą, meškos masažą.

Kadangi ši diena apsiniaukusi, todėl barsukas gerai pasimankštino miške, pakvėpavo grynu oru, o grįžęs į savo olą apsivertė ant kito šono ir kietai įmigo. Todėl pavasario dar  negreitai sulauksime, jis bus vėlyvas ir šaltas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos