Ką surasim senoje skrynioje...

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2017-11-17
  • Kategorija: Renginiai

Daugų biblioteka pakvietė skaitytojus į popietę „Ką surasime senoje skrynioje" nes 2017 m. - Tautinio kostiumo metai. Šiandien mes galime pasirodyti pasauliui, savais, o ne skolintais rūbais būsime tam pasauliui įdomūs. Lietuvių tautiniai drabužiai, kaip ir pasakos, dainos, šokiai turi senas tradicijas. Šios tradicijos tvirčiausiomis gijomis susieja visas kartas. Pažinti ir jas puoselėti - mūsų pareiga.

Tautinio kostiumo samprata atsirado 19 a. pabaigoje 20 a. pradžioje. Jo pagrindu tapo valstiečių tradiciniai išeiginiai drabužiai. Kai kurios aprangos dalys ilgainiui įgijo simbolinę prasmę. O kaip gi rengėsi dzūkai? Apie tai visi sužinojome klausydami mokytojų: Danutės Zarauskienės - dzūkiška tarme skaitomos ištraukos „Mūs prodziedulių apsirangimas" iš A. Urmanavičienės „Vakar austa- nūnai nepamiršta" knygos, ir Alvyros Mikailionienės skaitymo, žemaitiška tarme.

Šioje popietėje daugiau kalbėta apie juostas nes jos turėjo nepaprastai plačią simbolinę prasmę ypač jaunamartės juostos, dovanojamos vestuvių metu. Jomis buvo apdovanojamos ne tik žmonės, bet ir krosnys, svirnai, šuliniai ir kt. - kad jie būtų palankūs jaunai šeimininkei atėjusiai į vyro namus.

Juostos- viena seniausių lietuvių liaudies audinių rūšių. Jomis juosdavosi ir vyrai ir moterys. Juostomis puošdavo drabužius, kepures, net batų aulus. Juostas dažniausiai ausdavo jaunos merginos.

Juostose jos įausdavo savo svajones. Tapdavo tarsi šifruotas laiškas ir pažindami ženklus , žmonės juos galėdavo perskaityti. Pačias gražiausias dovanodavo jaunuoliams, o kitas kraudavo į kraičio skrynią. Popietės dalyviams buvo pateikta keletas klausimų apie juostas, teisingai atsakę gavo prizus.

Antroji popietės dalis vyko gimnazijos muziejuje. Su juostų audimu supažindino ir parodė kaip jos audžiamos mokytoja Rasa Aleksandravičienė. Ji pasakojo, kad vieną juostą išausti užtrunka dvi - tris savaites, o būna ir ilgiau, tai priklauso nuo to, kokia juosta yra audžiama. Popietės metu veikė Onutės Marčiukonienės ir Zofijos Stanionytės rankdarbių paroda.

Valė Remeikienė

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

Daugų filialo vyresnioji bibliotekininkė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos