Antikorupcijos diena gimnazijoje

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2015-12-10
  • Kategorija: Renginiai

Antikorupcijos diena

Korupcija (lot. corruptio - „gadinimas", „papirkimas")- piktnaudžiavimas patikėta galia siekiant asmeninės naudos.

2004 metais Jungtinės Tautos gruodžio 9-tą dieną pavadino tarptautine Antikorupcijos diena. Šis neigiamas socialinis reiškinys pastebimas politikoje, policijoje, teismuose, versle, sporte, medicinoje ir kitur ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Korupcija nėra abstrakti problema. Korupcija reiškia piktnaudžiavimą viešąja tarnyba siekiant asmeninės naudos.

Korumpuotas žmogus yra ne tik imantis kyšį, bet ir jį duodantis. O tai pagal Lietuvos Respublikos įstatymus laikoma nusikaltimu.

Tradiciškai skirstoma į „didžiąją korupciją"- prekyba įstatymais, teismų sprendimais bei valstybiniais užsakymais- bei „mažąją korupciją"- policininko ar mediko papirkimas, dovanėlė dėstytojui už geresnį pažymį.

Minint šią dieną, mūsų gimnazijos III -čių gimnazijos klasių mokiniai jau keleri metai iš eilės susitinka su Alytaus apskrities policijos komisariato policijos pareigūnais. Susitikimo metu pareigūnai papasakojo apie korupciją, aiškino, kodėl šis reiškinys yra žalingas valstybei.

Šiais metais susitikimo metu prevencijos poskyrio specialistas Vitas Sujeta sakė, kad daugelis mano, jog korupcija yra tartum įgimta valdžios institucijų yda ir kad ji visiškai nepriklauso nuo piliečių valios ir kontrolės. Buvo pateikta pavyzdžių, kaip kitos šalys, laikytos korumpuotomis, įveikė korupciją ir tapo stipriomis valstybėmis, kuriose žmonės jaučiasi saugūs, klesti verslas, pakanka lėšų švietimui, sveikatos apsaugai ir kitoms svarbioms sritims. Tam reikėjo visų piliečių atsakomybės ir pastangų.

Tyrimų rezultatai rodo, kad Lietuvoje piliečiai dar nelabai gerai supranta savo atsakomybę. Tačiau pranešėjas pasidžiaugė, kad vis daugiau moksleivių įsijungia į pilietines akcijas prieš korupciją. Aktyvus jaunimo dalyvavimas rodo, kad mokiniai nėra abejingi neigiamoms korupcijos pasekmėms, kad jie gali ir nori suaugusiems parodyti, kaip kovoti su šiuo negatyviu reiškiniu.

Kadangi pagrindinis antikorupcinio ugdymo taikinys yra pilietinės sąmonės brandinimas, palankiausia jo integravimui aplinka yra socialinės disciplinos: pilietinis ugdymas, istorija, politologija, etika.

Gruodžio 8 dieną Daugų Vlado Mirono gimnazijoje vyko netradicinė pilietinio ugdymo pamoka, skirta I- ų gimnazijos klasių mokiniams. Pamoką aktualia korupcijos tema vedė mokytoja Lina Katalynaitė. Mokiniai mokytojai uždavė nemažai klausimų apie korupciją, jos apraiškas, dalijosi savo požiūriu į šią visuomenės problemą, domėjosi numatyta atsakomybe už bandymą duoti kyšį. Pamoka buvo informatyvi, ugdė vertybines nuostatas, formavo antikorupcinę poziciją.

Gimnazijos psichologas Algimantas Kitrys

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos