PRIMENAME - ATŠVAITAS BŪTINAS TAMSIAME KELYJE

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-11-21
  • Kategorija: Renginiai

Atšvaitai– paprasta ir efektyvi priemonė, užtikrinanti pėsčiųjų, dviratininkų, motociklininkų ir kitų eismo dalyvių saugumą prieblandoje ar tamsiu paros metu. Tyrimai rodo, jog net 90% informacijos apie nuolatos besikeičiančias eismo sąlygas vairuotojai priima akimis. Todėl ypač tamsiai apsirengę pėstieji ar dviratininkai, pablogėjus matomumui, gali būti vairuotojų laiku nepastebėti. Pavojingiausias laikas pėstiesiems – nuo lapkričio iki vasario pabaigos. Mat šiuo laikotarpiu didesnę paros dalį būna tamsu, dažni krituliai.

Efektyviausia saugumo priemonė tamsiu paros metu – atšvaitai. Šiuo metu jų yra visokiausių rūšių ir formų – prisegami, prikabinami, prilipdomi, tačiau patys efektyviausi - apyrankės formos atšvaitai ant rankos. Labai svarbu, kad atšvaitas būtų prisegtas dešinėje drabužių pusėje, automobilio žibintų aukštyje, kad jį matytų iš priekio atvažiuojantys vairuotojai. Juostinis atšvaitas dedamas ant dešinės rankos ties alkūne, o ant dešinės kojos žemiau kelio. Ant rankinės ar kuprinės atšvaitai dedami iš dešinės pusės (dešiniarankiams).

Nereikia pamiršti, kad saugumas dažnai priklauso nuo matomumo. Atkreipkite dėmesį, kad pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas, todėl jį būtina pritvirtinti automobilio žibintų aukštyje, nes taip vairuotojai geriau pastebi atšvaitus.

Atšvaitą ant vaikų drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas maksimaliai atspindės autotransporto šviesas ir siųs įspėjamąjį signalą automobilio vairuotojui. Prisegti ar prisiūti prie vaiko drabužių arba prikabinti, pavyzdžiui, prie kuprinės atšvaitai „apšviečia" vaiką 130–140 m atstumu nuo automobilio. Turintį atšvaitą vaiką vairuotojas, įjungęs trumpąsias šviesas, pastebės iš 140 metrų, o įjungęs ilgąsias– net iš 400 metrų atstumo!

PRIMENAME Kelių eismo taisyklių punktus, reglamentuojančius atšvaitų naudojimą:
48 punktas: „pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.“

64 punktas: „dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.“

Už atšvaito nenešiojimą tamsiuoju paros metu administracinių teisės pažeidimų kodekse yra numatyta nuo 80 iki 140 litų bauda. Tačiau baudos yra tik drausminanti priemonė. Pats žmogus turi suvokti, kad svarbiausia yra jo sveikata ir gyvybė. Todėl išeidami į tamsų kelią ar gatvę, nepamirškite atšvaito, nes jis garantuoja jūsų saugumą.

Vaiko gerovės komisijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos