Būk matomas kelyje

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2019-11-09
  • Kategorija: Svarbu!

Rudenį šviesus paros metas kiekvieną dieną trumpėja, matomumas neapšviestame kelyje arba gatvėje blogėja.  Pastebėti pėsčiuosius eismo dalyvius vairuotojams darosi sunku.  Tai išspręsti padeda atšvaitai - paprasti atributai galintys išgelbėti ne vieną gyvybę. Deja, kaip parodė lapkričio 6 d. vykusi saugaus eismo akcija „Būk matomas kelyje“, kol kas jie vis dar pernelyg dažnai pamirštami.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) specialistai primena, kad tamsiuoju paros metu naudoti atšvaitus – gyvybiškai svarbu. Iš atšvaitų nebus jokios naudos, jei šie gulės pamiršti stalčiuje. Dažnam užtektų paieškoti tarp daiktų ir pavyktų rasti juostinį ar pakabinamą atšvaitą, ryškiaspalvę liemenę, o galbūt ir žibintuvėlį.
 

Primename, kaip reikia nešioti atšvaitus:

Juostinį atšvaitą reikėtų dėti ant drabužio rankovės šiek tiek aukščiau riešo. Taip pat galima nešioti ir ant kojos blauzdos. Dar geriau, jei atšvaitai nešiojami ant abiejų rankų. Tuomet būsite tikri, kad atvažiuojant automobiliui šviesą atspindinčios detalės neužstosite kūnu. Pakabinami atšvaitai perverti grandinėle ar virvele turėtų būti prisegti prie drabužių taip, kad einant švytuotų kelių aukštyje.

Specialistai primena, kad efektyviausios saugumo priemonės tamsiu paros metu pėstiesiems yra ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais ir prožektoriai. Žibintuvėlio funkciją turi dauguma išmaniųjų telefonų, todėl jei neturite nieko po ranka, galite tuo pasinaudoti. Tačiau maigyti paties įrenginio einant negalima – tai tik padidins pavojų.
 

Kelių eismo taisyklėse (KET) nustatytos pėsčiųjų pareigos, kurių vienas iš punktų nurodo:

Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.

Už šių taisyklių nesilaikymą pėstiesiems už vaikščiojimą neapšviestuose keliuose be atšvaitų gresia nuo 20 iki 40 eurų bauda.

Atkreipiame dėmesį, kad dažnai nesilaikoma kito KET reikalavimo, kuriame numatytas saugos diržų ir kitų saugos priemonių naudojimas. Jame nurodoma, kad:

Važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti. Jeigu autobuse įrengti saugos diržai, priešais kiekvieną sėdynę, ant sėdynės arba šalia jos matomoje vietoje gali būti pavaizduotas informacinis ženklas „Užsisek saugos diržą“. Jeigu šio informacinio ženklo nėra, prieš pradedant važiuoti keleiviai apie reikalavimą naudotis saugos diržais turi būti informuojami žodžiu arba garso ir vaizdo priemonėmis.

Nebūtina pakliūti į didelį eismo įvykį, kad būtų suprantama saugos diržų nauda. Staigiai sustabdžius kad ir nedideliu greičiu važiuojantį automobilį ar autobusą, saugos diržo nesegintys keleiviai gali susitrenkti. Saugos diržas staigaus stabdymo atveju sulaiko nuo smūgio į vairą ar priešais esančią sėdynę. Taigi saugos diržas padeda labai paprastai išvengti net ir menkiausio susižalojimo netikėto stabdymo ar kito incidento metu.
Niekas neišgelbės, jei nesirūpinsite savo ir savo vaikų saugumu, nedėvėsite atšvaitų arba šviesą atspindinčių liemenių tamsiu paros metu, nesilaikysite nurodytų taisyklių.
Linkime saugių kelionių ir nepamiršti KET reikalavimų.

Vaiko gerovės komisijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos