Akcija „Ką kuprinėje neši?“

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2017-10-05
  • Kategorija: Renginiai

Kuprinių svėrimo akcijos „Ką kuprinėje neši?" vykdytos Daugų Vlado Mirono gimnazijoje rezultatų apžvalga

2017 m. rugsėjo 20 d. Alytaus raj. Daugų Vlado Mirono gimnazijoje buvo vykdoma jau tradicija tapusi kuprinių svėrimo akcija „Ką kuprinėje neši?", kurios metu buvo sveriamos 4-6 klasių moksleivių kuprinės. Ši akcija skiriama jungiamojo aparato ir skeleto raumenų sistemos ligų profilaktikai, nes laikysenos sutrikimai yra vieni dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų mokyklose ne tik Alytaus rajone, bet ir visoje Lietuvoje.

Atsižvelgiant į specialistų rekomendacijas pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno svorio, didžiausias pilnos kuprinės svoris neturėtų viršyti 15 proc. moksleivio kūno svorio.

Per sunkios ir netaisyklingai nešiojamos kuprinės gali tapti laikysenos sutrikimų priežastimi, todėl šios akcijos vienas iš svarbiausių tikslų - įsitikinti, ar kasdien nešiojamos kurpinės yra tinkamo svorio bei perspėti moksleivius apie galimą grėsmę. Raginame vadovautis šūkiu „Kuprinė - ne pintinė, dėk tik tai kas reikalinga."

Šiemet akcijos metu buvo pasverta 48 moksleivių kuprinės, iš kurių didesnė dalis (62,5 proc.) atitiko specialistų rekomendacijas, t. y. sudarė ne daugiau nei 10 proc. moksleivių kūno svorio. Likusiųjų (37,5 proc. ) moksleivių kuprinės buvo sunkesnės ir sudarė 10-15 proc. jų kūno svorio, todėl šiems moksleiviams buvo rekomenduojama peržvelgti mokyklinių krepšių turinį ir kitądien neštis tik tuos daiktus, kurie yra tikrai reikalingi. Galima pasidžiaugti, kad 15 proc. ribą viršijo tik trijų moksleivių pasvertos kuprinės.

Sunkiausia iš visų, tą dieną svertų mergaičių kuprinių buvo 6 klasės moksleivės nešiojama kuprinė, svėrusi kiek daugiau nei 6 kg., tačiau visgi, vertinant pagal mergaitės svorį, ji atitiko reikalavimus, t. y. sudarė 6,9 proc. viso mergaitės svorio. Berniukų tarpe, kuprinė „rekordininkė" buvo dar sunkesnė - svėrė net 7 kg 820 g ir sudarė 12,2 proc. viso šeštoko svorio, vadinasi, atsižvelgiant į kūno kompoziciją, ši kuprinė moksleiviui buvo išties per sunki.

Būtina akcentuoti, kad vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 41:2016 „Mokyklinės kuprinės. Bendrieji ir specialieji sveikatos saugos reikalavimai" tuščių mokyklinių kuprinių svoris vyresnėse klasėse neturėtų būti dedesnis nei 1000 g, o jaunesnių klasių moksleivių - iki 700 g. Šiais mokslo metais, iškrausčius kuprinių turinį, rekomendacijų neatitiko, viso labo tik du mokykliniai krepšiai, svėrę daugiau nei 1 kg.

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai, tam, kad vaikai būtų matomi kelyje tamsiu paros metu. Apibendrinus akcijos duomenis, paaiškėjo, kad atšvaitus vidinėje ir išorinėje kuprinės dalyse turėjo 68,8 proc. visų akcijoje dalyvavusių kuprinių. Rezultatas deja nėra toks, kokio tikėtasi, tad visi, kurie nesegėjo atšvaitų buvo paraginti kuo skubiau juos įsigyti ir tapti matomais kelyje.

Sveikatos specialistai pataria kuprines nešioti ant abiejų pečių, kad ji tvirtai priglustų prie nugaros ir neleistų vaikui kūprintis. Visi, išskyrus keturis, šiais metais akcijoje dalyvavę moksleiviai pabrėžė kuprines nešiojantys tik ant abiejų pečių, o į klausimą apie tai ar kuprinė moksleiviams nepersunki neigiamai atsakė 8 iš dešimties respondentų.

Apibendrinant galima teigti, jog akcijos rezultatai šiais mokslo metais nors ir yra geresni nei pernai, tačiau mieli moksleiviai, nepamirškite, kad kasdien su savimi nešiotis reikia tik būtiniausius daiktus bei vadovėlius.

Jolanta Jakubauskienė

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė gimnazijoje

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos