Edukacinė programa „Duonos kelias iki stalo"

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2017-05-02
  • Kategorija: Renginiai

Alovės amatų kiemelyje edukacinė programa „Duonos kelias iki stalo"

Neformalaus ugdymo „Pynimo iš vytelių" ir „Tautodailės" būrelių nariai balandžio 27 dieną dalyvavo duonos kepimo procese ir duonos pagerbimo ritualuose.
Užsiėmimus vedanti muziejaus darbuotoja Asta Kisielienė supažindino su valstiečių buityje gyvavusiomis tradicijomis ir papročiais. Ne tik galėjom stebėti duonos kepimo procesą, bet ir jame dalyvauti: patys suformavom užminkytos duonos kepalėlius, kepėme SAVO DUONUTĘ.
Kol duona kepė, mus supažindino su ilgu duonos keliu - nuo rugio pasėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo. Išgirdom pasakojimą apie seniausius žemės įdirbimo, javų apdorojimo padargus, senovinius rakandus, išgirdom apie tikėjimą magiškąja duonos galia, lemiančia derlių, žmogaus, šeimos gyvenimą. Sakoma, jog duonos skonis - tai gyvenimo skonis.

Dar spėjome iškepti ir „kaimiškų" sausainių, kurie prie kvapnios arbatos puodelio tik parūko. Toliau išskubėjom į Alytų.

Alytaus kultūros ir komunikacijos centre vyko Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis" regioninės parodos uždarymo šventė ir nugalėtojų apdovanojimai.

Parodoje dalyvavo moksleiviai, suskirstyti į dvi amžiaus grupes: 9 - 14 metų (2 - 8 klasės) ir 15 - 19 metų (9 - 12 klasės). Šiųmetinėje parodoje dalyvavo daugiau nei 40 moksleivių iš Šalčininkų, Kaišiadorių, Varėnos, Lazdijų ir Alytaus rajonų. Eksponuota daugiau kaip 100 įvairių žanrų darbų: keramikos, tekstilės kūriniai, medžio drožiniai, popieriaus karpiniai, šiaudiniai sodai, pinti iš vytelių dirbiniai. Pastarieji ir buvo mūsų gimnazijos moksleivių: Meidos Muzikevičiūtės (6a) Urtės Baliukynaitės ir Aušrinės Turskaitės (5a), Dominykos Valatkaitės (Iag) ir Erikos Miliauskaitės (IVag) . Ji ir laimėjo trečią vietą ir buvo apdovanota Lietuvos liaudies kultūros centro III laipsnio diplomu.

Konkursą inicijuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Juo siekiama palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės tradicijas, skatinti visuomenės, ypač jaunosios kartos, domėjimąsi tradiciniais dailiaisiais amatais, ugdyti liaudies dailės tradicijų pažinimą, atskleisti talentingiausius vaikus bei jaunuolius, savo laisvalaikį skyrusius tradicinės liaudies dailės ir dailiųjų amatų studijoms ir jomis paremtai kūrybai, suteikti galimybę parodyti visuomenei savo darbus, varžytis su bendraamžiais įgūdžiais ir meistriškumu, skatinti vaikus ruošiančius mokytojus išsamiau domėtis tradicine liaudies daile, ypač regioninėmis jos ypatybėmis, ją pažinti ir taikyti dailės bei amatų mokymo procese.

Mokytoja Rasa Aleksandravičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos