SAUGOKITE SAVO GYVYBĘ KELIUOSE

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2010-11-05
  • Kategorija: Renginiai

SAUGOKITE SAVO GYVYBĘ KELIUOSE

Remiantis statistika - rudenį ir žiemą net trys iš keturių, mirtimi arba rimtomis traumomis pasibaigusių eismo įvykių, kuriuose nukenčia dviratininkai arba pėstieji, įvyksta tamsoje dėl to, kad vairuotojai pastarųjų nepastebėjo. Šiais metais (iki spalio 5 d.) iš 62 Lietuvoje žuvusių pėsčiųjų 33 žuvo tamsiuoju paros metu. Turbūt ne visi dar žino, kad maždaug 90 proc. informacijos apie besikeičiančias važiavimo sąlygas vairuotojai priima akimis. Jeigu pėstieji arba dviratininkai juda apsirengę tamsiais drabužiais ir nesegi atšvaitų, vairuotojai juos pamato pačią paskutinę akimirką. Viso to būtų galima išvengti tiesiog prisisegus atšvaitą, prisisiuvus prie drabužių šviesą atspindinčią juostelę, vilkint šviesą atspindinčią liemenę ar nešantis šviečiantį žibintą.

Deja, atšvaitus segintys pėstieji mūsų gatvėse ir keliuose dar retenybė. ypač liūdna padėtis mažesniuose miesteliuose ir kaimo vietovėse. Mažas, 3-4 litus kainuojantis šviesą atspindintis elementas kiekvienam pėsčiajam eismo dalyviui, saugančiam savo gyvybę, turi būti svarbus. Atšvaitai dažnai dalinami per įvairias saugaus eismo akcijas, bet, kad jų mūsų gatvėse dar mažai, greičiausia lemia ne ekonominiai aspektai, o KET nežinojimas arba nenoras joms paklusti, žmonių aplaidumas, o padovanoti atšvaitai tik kaupiami, užuot juos naudojus. Retas kuris pagalvoja, kad tie 3-4 litai gali ir gyvybę, kuri neįkainojama, išgelbėti.

„Pėstieji, pažeidę šiuos kelių eismo taisyklių reikalavimus, atsako administracine tvarka (administracinių teisės pažeidimų kodekso 131 str. 5 d.), - jiems gali būti paskirta 20-40 lt bauda.

Pėstiesiems skirti spyruokliniai, lipdukai, pakabinami šviesą atspindintys atšvaitai. kai kurios drabužių detalės ar kuprinės būna pasiūtos iš šviesą atspindinčių medžiagų. Detalės iš šviesą atspindinčių medžiagų prie drabužių turi būti prisiūtos iš priekio ir nugaros.

Spyruoklinis atšvaitas ir atšvaitas lipdukas segamas ant dešinės rankos. Pakabinamas atšvaitas (pakabintas ant juostelės) juostelė, ant kurios kabo atšvaitas, segtuku prisegamas prie viršutinio drabužio dešinės kišenės, o jei kišenės nėra, tiesiog juosmens aukštyje (pats atšvaitas turi kabėti automobilio žibintų aukštyje, t. y. 50-80 cm aukštyje nuo žemės paviršiaus). Einant tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui jis iš kišenės išimamas. Švytruodamas (iš abiejų pusių) atspindi keliu važiuojančių automobilių žibintų šviesą. Turint du atšvaitus antrasis tokia pat tvarka tvirtinamas kairėje pusėje.

Jei ant drabužio ar rankovės bus atšvaitas, jį apšvies artėjančio automobilio šviesos ir vairuotojas iš tolo pamatys prie gatvės stovintį ar keliu einantį pėsčiąjį.

Tai labai svarbu, nes maždaug 100 km/val. greičiu važiuojančio automobilio stabdymo kelio ilgis - 80 m. žmogų su atšvaitu vairuotojas pastebės likus iki jo maždaug 150 m., be atšvaito - likus tik 50 m. tie 30 m. gali tapti lemtingais.

Atrodytų, kas yra atšvaitai? Audinio ar plastmasės gabaliukai, tačiau būtent jie gali išgelbėti ne vieną gyvybę. tiesiog reikia juos įsigyti ir tinkamai nešioti.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos