Kelionės kryptis - Strasbūras, Prancūzija

Apie ką čia?

Daugų Vlado Mirono gimnazija jau septintus metus dalyvauja MEPA (Mokyklos Europos Parlamento ambasadorės) programoje. Jos tikslas – ugdyti jaunuosius europiečius, pristatyti Europos Sąjungos poveikį ir naudą įvairioms gyvenimo sritims ir skatinti jaunus žmones būti aktyviais savo šalies ir Europos Sąjungos piliečiais.

Kodėl į Strasbūrą?

Norint tapti EP ambasadore, mokykloms reikia atlikti nemažai darbų: integruoti mokomąją medžiagą apie Europos Sąjungą į ugdymo turinį, organizuoti renginius savo bendruomenėje, bendradarbiauti su Lietuvos ir Europos mokyklomis. Veiklas inicijuoja ir vykdo mokyklose susikūrusios MEPA jaunesniųjų ambasadorių, tai yra, mokinių, komandos, kartu savo mokytojais - vyresniaisiais ambasadoriais. Geriausiai pasirodžiusios mokyklos gauna galimybę dalyvauti „Euroscola” renginyje Europos Parlamente.

Daugiškiai išvyksta.

Daugiškių 10 mokinių komanda, vadovaujama anglų kalbos mokytojos Stasės Vitkauskienės, praėjusiais mokslo metais iš 85 programoje dalyvavusių mokyklų iškopė į 8 vietą, tad buvo pakviesti atvykti į Strasbūrą lapkričio 16 dieną.

Kas vyksta kelionėje iki Europos Parlamento?

Lapkričio 13 vėlų vakarą daugiškių vienuoliktukas šurmuliuodami sėdo į autobusą, kuris jiems ir dar dviejų gimnazijų - Klaipėdos ,,Varpo” ir Vilniaus Pilaitės mokiniams tapo beveik namais visai savaitei. Po ilgos nakties autobuse lapkričio 14 dienos vidudienį keliautojus pasitiko įspūdingoji Praha su savo pilimi, šv. Vito katedra, Karolio tiltu, unikaliu astronominiu laikrodžiu.

Prahoj išsimiegoję jau minkštose viešbučio lovose, keliautojai įveikė dar 600 kilometrų iki Alzaso regiono sostinės Strasbūro Prancūzijoje. Čia grupę pasitiko europarlamentaro Petro Auštrevičiaus padėjėjas Andrius Dogelis ir Jolita Šilanskienė. Jolita yra Strasbūro lietuvių sąjungos pirmininkė, kilusi iš Alytaus! Ji su malonumu aprodė Strasbūro senamiestį, jau alsuojantį kalėdine dvasia, bei miesto dalį, vadinamą Mažąja Prancūzija.

Svarbioji diena.

Lapkričio 16-osios rytą visi pasiruošę ir pasitempę sugužėjo į Europos Parlamentą, kur buvo susirinkę virš 600 mokinių iš įvairiausių Europos Sąjungos šalių mokyklų. Pirmiausia mokiniai uždavinėjo klausimus Europos Parlamento vicepirmininkei Nicolai Beer. Vėliau gavo progą klausti Aleydos Hernandez Laviades, administratorės iš Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto sekretoriato. Po pietų pertraukos mokiniai buvo suskirstyti į grupes ir dalyvavo praktinės dirbtuvėse - EP darbo simuliacijoje įvairiomis temomis. Daugiškiai mokiniai aktyviai uždavinėjo klausimus, dalyvavo diskusijose. Jaunoji ambasadorė Lauryna kalbėjo apie laisvę ir jos reikšmę žmogaus gyvenimui, Redas pasisakė apie vertybės ir pabrėžė demokratijos svarbą Europos Sąjungoje. O Kasparas išreiškė nuomonę apie atsinaujančios energijos šaltinių naudojimą Europos Sąjungos šalyse.

Po renginio.

Po renginio visi vėl sėdo į savo vietas autobuse ir per tris valandas keliaudami į Frankfurtą Vokietijoje, turėjo laiko aptarti patirtus įspūdžius. Kitą dieną jau laukė apsilankymas Rotenburge, viduramžių mieste, kuriame visus metus tvyro kalėdinė dvasia ir galima aplankyti Kalėdų parduotuvę - muziejų, kur visi žaisliukai yra rankų darbo. Kalėdinis miestas stulbino ne tik savo įspūdinga architektūra ir jaukumu, bet ir užburiančiais cinamono, marcipanų aromatais. Po kerinčios patirties Rotenburge keliautojų laukė 7 valandos kelio iki mažyčio Lenkijos miestelio Zgorzelec, kur jų laukė paskutinė nakvynė. O lapkričio 18-oji buvo skirta kelionei į jau pasiilgtas namus Lietuvoje.

Kas toliau?

Grįžusios Daugų Vlado Mirono MEPA komandos laukia nauji darbai; ir kaip visada teks įdėti daug pastangų, kad gimnazijos ir miestelio bendruomenė būtų sąmoningi ir kuo aktyvesni Europos Sąjungos piliečiai.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos