Tolerancijos 20-tmetis

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2023-11-19
  • Kategorija: Pranešimai

„Tolerancijos negalima išmokti, ją būtina patirti“ (žurnalistas Rimas Bružas)

Šiemet sukanka 20 metų nuo Tarptautinės Tolerancijos dienos (lapkričio 16 d.)

oficialaus ir viešo minėjimo Lietuvoje pradžios. 2003 metais startavo ambicinga ir kompleksinė Tarptautinės komisijos įnicijuota ir koordinuojama „Mokymo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmoniškumui prevencijos, tolerancijos ir pilietiškumo ugdymo programa“. Trumpai ši programa mokytojų tarpe prigijo, kaip „Tolerancijos ugdymo programa“. Šios programos rėmuose prieš 20 metų buvo įsteigti pirmieji Tolerancijos ugdymo centrai Lietuvos mokyklose (šiai dienai yra 173 centrai).

Mūsų gimnazijos vadovė Jurgita Kamandulienė ir teatro mokytoja Žiedūnė Maldonienė vyko į vyriausybės rūmuose surengtą renginį, kuris skirtas šiam jubiliejui paminėti ir su artimiausiais partneriais ir bendraminčiais – Tolerancijos ugdymo centų bendruomene pasidžiaugti kartu pasiektais rezultatais, padėkoti daugiausiai prie to prisidėjusiems, apžvelgti nueitą kelią, drąsiai pažvelgti į kylančius iššūkius ir pakalbėti apie ateities planus.

Lapkričio 16 dieną vyko ir integruota istorijos-teatro pamoka "Prezentacijos pristatymas "Žydų gyvenimas Alytaus rajone. Kalbėjimas prieš auditoriją". II g kl. mokinė Mėta Raudonytė pristatė žydų bendruomenės istoriją Alytaus rajone, skaitymus prie tai, Daugų sinagogos fone, skaitė vyriausieji gimnazijos teatrinukai. Tai tarptautinio projekto TOLI apžvalga, kurį įgyvendino istorijos mokytoja Laimutė Leonienė. Po projekto pristatymo buvo kalbama apie viešąją kalbą, kokia ji turėtų būti, kad būtų paveiki klausantiems.

„Rudenį yra mažiau šviesos, kurios reikia bet kuriai gyvai būtybei. Šviesa asocijuojasi su gėriu, pozityvumu. Pasaulyje vykstant kariniams konfliktams, svarbi tampa mintis, jog šviesa turi nugalėti tamsą. Todėl šių metų simbolis – Tolerancijos žibintas skirtas nešti toleranciją, gėrį, pakantumą, kuris turi įveikti blogį“ (Ingrida Vilkienė).

Ačiū visiems mokiniams (ypatingai pradinukams ), sudalyvavusiems „Tolerancijos žibinto“ akcijoje.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos