Spalio 5-11 dienomis -disleksijos pažinimo savaitė „Go Red“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2020-10-07
  • Kategorija: Pranešimai

Disleksija – bene labiausiai paplitęs neurologinės prigimties mokymosi ypatumas, pasireiškiantis apsunkintu raidėmis, skaičiais išreikštos informacijos priėmimu ir analizavimu. Disleksiją turi apie 10 proc. pasaulio gyventojų. Kiekvienoje Lietuvos mokyklos klasėje gali būti 1–3 vaikai, kuriems sunkiau perskaityti ,  suvokti sakinio ar perskaityto  teksto mintį.

Disleksijos pažinimo savaitė  prasidėjo Australijoje 2015 m.  „Go Red“,rengiama kasmet pirmąją spalio mėnesio savaitę. Pavadinimas pasirinktas, kad  sumažinti raudonos spalvos galią, išryškinant klaidas mokykloje. Taip  atkreipdamas visų dėmesys  į disleksijos sutrikimą, nuo kurio kenčia iki 10 proc. vaikų.

Kai pradedama skaityti ir rašyti, mokinys:

1) lėtai skaito;

2) skaitant  keičia  skiemenis, spėlioja;

3)  panašias raides painioja;

4) rašto darbuose daug klaidų ( painiai jungia raides,  sunku greitai garsą susieti su raide);

5) sunku suprasti perskaitytą tekstą ,pasakoti

6) pakitęs erdvinis suvokimas;

7) sunku suprasti laiko  sąvokas, jų seką;

8) skaitymo ir rašymo įgūdžiai įsisavinami nuo bendraamžių atsiliekant mažiausiai 2 metais.

Būkime tolerantiški, ieškokime pagalbos ir priimkime ją. Neignoruokime sunkumų , su kuriais susiduria  vaikai. Vienas iš pagalbos būdų- audioknygos , kuriomis Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) dalijasi ( daugiau nei 13 tūkst. pavadinimų garsinių knygų).

 (LAB) – tai biblioteka, siekianti, kad skaityti galėtų visi, net ir tie, kurie negali skaityti įprasto spausdinto teksto. Tenkindama specifinius vartotojų poreikius, LAB įkūrė virtualią biblioteką ELVIS, kurioje galite rasti itin platų garsinių knygų pasirinkimą, filmus ir spektaklius su garsiniu vaizdavimu, elektronines knygas PDF ir DAISY formatu (pastarasis ypač tinkamas disleksiją turintiems vaikams, nes sinchronizuojamas tekstas ir garsas).

Adresas http://elvis.labiblioteka.lt/home/show

 Šis procesas gali būti ir žaismingas. Pateikiame mūsų gimnazijos mokinės A. Jarusevičiūtės darbus kaip pavyzdį, lavinant vaizduotę , įsimenant raides,,Kokia raidė čia slepiasi?” .Darbai atlikti monotipijos technika.

Informaciją parengė  logopedė Rasa Kartanienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos