„ Pozityvus mokyklos dialogas su tėvais = sėkmingas mokinys”

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2021-09-30
  • Kategorija: Aktualijos

Kas yra gera mokykla? Kiekviena mokykla kuria savo sėkmės istoriją, kurioje dalyvauja mokiniai, mokytojai ir tėvai. Vienas iš sėkmės kriterijų yra tas, kad jie gali susikalbėti, išgirsti vieni kitus, matyti prasmę savo veikloje ir eiti pirmyn. Eiti pirmyn, vadinasi, nuolat keistis ir tobulėti. Šiandieninis pasaulis mokytojui suteikia daug galimybių įgyvendinti savo idėjas, dalintis patirtimi ir mokytis iš kitų.  Besimokantis mokytojas yra įdomesnis mokiniams, jis drąsiai priima iššūkius.  

Rugsėjo 13-17 dienomis Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos anglų kalbos mokytojos Stasė Vitkauskienė, Odeta Šerelienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Sigita Juškevičienė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Giedrė Volungevičienė dalyvavo Ispanijoje (Sevilijoje) kursuose „Parents and Teachers: Building Bridges“. Gimnazija, vykdydama Erasmus+ KA1 projektą „Pozityvus mokyklos dialogas su tėvais = sėkmingas mokinys“, kurio tikslas – gerinti gimnazijos mokinių ugdymo kokybę, didinant tėvų įtraukimą į mokyklos gyvenimą, siekia stiprinti bendruomenės narių socialines emocines kompetencijas. 

Mokymuose, kuriuos vedė Iris Gonzalez, dalyvavo pedagogai iš Lenkijos, Latvijos, Rumunijos ir Lietuvos. Pagrindinė užsiėmimų tema „Tiltai tarp mokytojų ir tėvų“ buvo atskleista naudojant savęs pažinimo technikos būdus: kūno judesio terapiją, meno terapiją, balso atpalaidavimo ir kvėpavimo technikas, streso mažinimo pratimus, Eneagramos tipo nustatymą. Taip pat buvo nagrinėjama lingvistinio programavimo tema, sąmoningumo technikos, diskutuota apie tėvystės tipus.  

 

Mokytoja Stasė: „Pasirinkti kursai buvo nerealūs – pradedant charizmatiškąja lektore ir jos paskaitomis ir baigiant mūsų tarptautine komanda, gebančia darniai mokytis, bendrauti ir bendradarbiauti. Neįmanoma įvardinti vieno didžiausią įspūdį palikusio dalyko. Visų penkių dienų paskaitos viena už kitą įdomesnės ir įtraukesnės! Savęs pažinimo technikos, pristatytos kursų metu, yra  svarbios kiekvienam, nes padeda kurti bendravimo tiltus, moko įkvėpti kitus ir  stiprinti savo organizaciją.“  

Mokytoja Odeta: „Kursų metu vieni iš kertinių klausimų buvo „Kas aš esu? Ką aš turiu? Kam aš esu dėkinga už visa tai?”. Prisipažinsiu, apie tai net nesusimąstydavau iki šiol. Lektorė Iris savo metodais įtraukė mane į savęs pažinimo pasaulį, mokė, kaip atsikratyti tam tikrų baimių ar nemalonių situacijų. Supratau, kad vidinė ramybė mokytojo darbe gali sukurti darnius santykius su kolegomis, mokiniais bei jų tėveliais. Džiaugiuosi, kad šią įgytą patirtį ir metodus galėsiu panaudoti klasės valandėlių metu bei per tėvų susirinkimus.    

Mokytoja Sigita: „Savaitė Sevilijoje – harmonijos ir darnos laikas. Man tai patiko labiausiai. Puikiai sekėsi suderinti mokymąsi ir poilsį, humorą ir liūdesį, fizinį skausmą ir dvasinę palaimą. Išgyventi šiuos jausmus paskatino pirmiausia mokymai. Lektorė Iris Gonzalez labai profesionaliai ir temperamentingai dalijosi savo žiniomis ir patirtimi, kaip ugdyti emocines kompetencijas. Mokymai geri tada, kai pajunti, kad pasikeitei, kad praturtėjai, kad gali imti ir dalintis... Tai aš ir pajutau. Imu ir dalinuosi...” 

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Giedrė:  „ Mokytojas  profesionalas yra pasitikintis savimi ir nuolat tobulėjantis.  Juk tam, kad galėtum duoti kitam, turi turėti... Kursų metu  patyriminės savęs pažinimo praktikos leido pagilinti savo asmenines, profesines kompetencijas. Sąmoningumo technikos padėjo suprasti, kad svarbu ne tik kalbėti, vertinti, spręsti, bet tiesiog išmokti būti „čia ir dabar”, išgyventi kiekvieną situaciją. Juk kiekviena problema gali virsti nauja galimybe, tiesiog daug kas priklauso  nuo mūsų požiūrio, nuo mūsų stiprybės. Mokymų metu supratau, kokie svarbūs mūsų tarpusavio santykiai, kaip svarbu pasidžiaugti vienam kitu. Tai veda pirmyn ir daro mūsų pasaulį geresnį.” 

Džiaugiamės Švietimo mainų paramos fondo suteiktomis galimybėmis tobulėti. Įgytas žinias bei praktikas pritaikysime savo darbe, bendraudami su kolegomis, su mokiniais bei  jų tėvais.   

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos