2018 metų kuprinių svėrimo akcijos ,,Ką kuprinėje neši?‘‘ vykdytos Daugų Vlado Mirono gimnazijoje ir jos skyriuose rezultatų apžvalga

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-11-04
  • Kategorija: Aktualijos

Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijoje ir jos skyriuose buvo vykdoma kuprinių svėrimo akcija ,,Ką kuprinėje neši?‘‘, kurios metu buvo sveriamos 5-6 klasių moksleivių mokyklinės kuprinės.

Moksleivių laikysenos sutrikimai yra viena iš dažniausių jungiamojo aparato ir skeleto raumenų sistemos ligų, todėl šia akcija Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras siekia išmokyti moksleivius taisyklingo kuprinės pasirinkimo ir nešiojimo, suprasti netaisyklingo kuprinės nešiojimo pasekmes.

Vadovaujantis higienos norma (HN 41:2016 ,,Mokyklinės kuprinės‘‘), kuprinė turi turėti rankenėlę ir du reguliuojamus diržus. Esant poreikiui būtų galima nesudėtingai reguliuoti diržų ilgį. Taip pat svarbu, jog užsidėjus kuprinę, jos viršus nebūtų aukščiau pečių linijos, o apačia – žemiau juosmens. Mokyklinė kuprinė turi turėti formą, išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą, o jos išorėje turėtų būti pritvirtinti atšvaitai. Tuščios kuprinės, skirtos pradinukui svoris negali viršyti 700 gramų, vyresnio amžiaus moksleiviui – 1000 gramų. 

Šiemet Daugų Vlado Mirono gimnazijoje ir jos skyriuose akcijos metu buvo pasvertos 54 kuprinės. Didžioji pasvertų kuprinių dalis (64,81 proc.) atitinka rekomenduojamą pilnos kuprinės svorį, kuomet pilnos kuprinės svoris sudaro iki 10 proc. moksleivio svorio. Iš visų moksleivių, tik 5 moksleivių kuprinės viršijo 15 proc. ribą.

Sunkiausią kuprinę akcijos dieną į mokyklą atsinešė Daugų Vlado Mirono gimnazijos, 6 klasės moksleivė, kurios kuprinės svoris siekė 5,4 kg, ir sudarė 17,7 proc. kūno svorio. Sunkiausia berniuko kuprinė pasverta 5 klasėje. Šio berniuko pilnos kuprinės svoris buvo 5,7 kg ir sudarė 21,11 proc. kūno svorio.

Daugų Vlado Mirono gimnazijos Alovės pagrindinio ugdymo skyriuje  92,85 proc., o Makniūnų pagrindinio ugdymo ir daugiafunkcinio skyriaus 75 proc., pasvertos moksleivių kuprinės atitiko rekomendacijas ir svėrė iki 10 proc. moksleivių kūno svorio.

Kuprinių svėrimo akcijos metu vertinta ne tik kuprinių svoris, bet ir kuprinės nešiojimo būdas, kuris turi įtakos moksleivių sveikatai. Apibendrinus duomenis matyti, jog 94,44 proc. visų gimnazijos bei skyrių moksleiviai mėgsta nešioti kuprines ant abiejų pečių.

Ant kuprinės turi būti šviesą atspindintis atšvaitas. Paaiškėjo, jog daugiau negu pusę 5 ir 6 klasės moksleivių turėjo pritvirtintus atšvaitus.

Taip pat moksleivių buvo prašoma įvertinti, ar kuprinė jiems yra sunki. Iš visų moksleivių tik 9,25 proc. prisipažino, jog kuprinė jiems yra per sunki.

Norint sumažinti sunkių kuprinių įtaką mokyklinio amžiaus vaikų sveikatai, rekomenduojama nuo pat mažens ugdyti teisingus sveiko gyvenimo įpročius. Labai svarbu, jog moksleiviai išmoktų, kad į mokyklą reikia neštis tik tos dienos pamokoms reikalingas mokyklines priemones. Ypatingai reikšmingas taisyklingos laikysenos formavimuisi yra fizinis aktyvumas. Todėl reikia skatinti moksleivius būti fiziškai aktyviems ir po pamokų.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Karolina Matukynienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos