Kalbėjimo įgūdžių ugdymas pasakomis

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-03-13
  • Kategorija: Aktualijos

Kalbos raida kiekvieno vis kitokia  .Tai priklauso nuo daugelio veiksnių  ligų, centrinės nervų sistemos liežuvio, lūpų, gomurio) išlavėjimo, klausos ir motorikos vystymosi intensyvumo bei  kvėpavimo

Skatinti  vaiko kalbos raidą, palaikyti esamą lygį ir tobulinti šnekamąją kalbą sieksime  pačių vaikų pasirinktomis  pasakomis: ,,Trys paršiukai, ,,Raudonkepuraitė, , ,,Dangus griūva“.

Projekto tikslas.

Turtinti  vaikų kalbą, kurti savo pabaigas ir įvykius, integruojant visas meno rūšis kartu su tėvais darželyje bei namie, atliekant įvairius artikuliacinio aparato pratimus, žaidžiant žaidimus.

Projekto uždaviniai:

•                          Vaikai išmoks ir kartos   pirštų  bei  artikuliacines mankštas.                         

•                          Gebės išgirsti, pažinti, herojų kalbą ir pamėgdžioti, teisingai tardami garsus.                    

•                          Patys kartos ir seks pasaką namuose, seks savo pasakas kitų grupių draugams, lavins atmintį, dėmesį.

Numatomi projekto etapai:

I etapas (kovo mėn.) „Kas mums padeda šnekėti?(Mūsų kalbos padargai) Informacija apie projektą tėvams  ir užduotys kūrybiškumui ugdyti .Mankštų mokymas ir kartojimas , foneminės klausos lavinimo žaidimai kartu su tėvais.

II etapas (balandžio mėn.) Pasakos žodžiai- mokomės   tarti žaisdami, piešdami, vaidindami, dainuodami, šokdami.  Veiksmų imitacija pirštų bei rankų judesiais.

III etapas ( gegužė- ) ,,Kaip sekėsi mums, Jums ir  tėveliams?“

 „ Kas taip sakė?“ - Pasakų herojų kalbėjimo, teisingo garsų tarimo  žaidimai. Girdimojo suvokimo lavinimas klausantis  ištraukų iš savo pasakų . Sudarinėja pasakų žodžių  žodynus,  su tėveliais klauso ir seka pasakas , žiūri filmus.

IV etapas (birželio mėn.) ,,  Pasakų painiava “. Žodyno  turtinimas, kartojimas , pasakų pristatymas- atskirai grupėse ir bendrai tėvų susirinkime. Grupės pedagogai ir tėvai fotografuoja ir filmuoja savo dailės darbelius, iliustracijas, jų atlikimą. Ruošia informaciją apie projektą  gimnazijos tinklapiui.

Projekto dalyviai

Vaikai, auklėtojai ir mokytojai, logopedė, meno pedagogė, tėvai.

Parengė Rasa Kartanienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos