Valstybės atkūrimo diena Daugų Vlado Mirono gimnazijoje

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2019-02-15
  • Kategorija: Renginiai

Didžiausias turtas, kurio joks kitas pasaulio turtas negalėjo pakeisti, yra, buvo ir bus laisvė. Valstybė tautai yra nelyginamai laisvės lopšys; todėl turtingiausia pasauly tauta yra laisvoji tauta. Valstybė - tai garbės simbolis. Tos tautos pasaulio akyse yra garbingos, kurios turi savo tėvynę, savąją valstybę. Nėra tautos be valstybės, nes tokių tautų nėra: yra tik vergai, baudžiauninkai, bastūnai. Ir nėra didesnės bausmės žmogui, kaip nustoti piliečio teisių.

 Daugų Valdo Mirono gimnazijos mokiniai netradiciškai paminėjo Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną. Vyko oratorių turnyras ,,Skelbiu Lietuvos nepriklausomybę“. Kiekviena klasė remdamasi šaltiniais ir savo žiniomis turėjo parengti trumpą, ne ilgesnę nei 1 min. trukmės viešąją kalbą, kurioje turėjo įtikinti, kad Lietuvai būtų naudingesnė demokratinės respublikos santvarka, argumentuoti, kodėl demokratinė valstybės  santvarkos forma būtų geriausia.  Tardamas sveikinimo žodį direktorius Almantas Jakimavičius vylėsi, kad oratorių konkursas bus gražus ir įspūdingas, nes viešas kalbėjimas reikalauja susikaupimo, išmanymo, drąsos. Klasės deleguotas atstovas – kalbėtojas viešai pasakė parengtą kalbą žiūrovams ir komisijai. Buvo vertinama: kūrybiškumas, originalumas, patriotiškumas ir, be abejo, istoriškumas.  Visi oratoriai buvo puikiai pasiruošę ir komisijai buvo sunku nutarti, kurią nominaciją skirti kalbėtojams.

Valstybė subūrė krūvon lietuvių tautą; įžiebė dar didesnę Tėvynės meilės ugnį, kur ir, amžinai degdama, niekados nepavirs kietu aukso metalu, nes ji yra už visus pasaulio turtus brangesnė, neįperkama. Kaip paukštelis išskridęs iš narvelio, nors jis ir aukso būtų buvęs, niekados į jį nebegrįžta, taip ir tauta nebegrįš vergijon, laisva patapus.

Mes laisvi — pasaulio turtuoliai. Garbingiausia tauta yra laisva tauta.

Straipsnyje panaudotos mintys iš:

,,Tauta ir valstybė“, https://www.epaveldas.lt/recordText/LNB/LNB09C582CB/Nr.8.pdf?exId=85970&seqNr=1&fbclid=IwAR0z5O3IE7YGllTm9_NaJwjyjTU68Isjvg5nJoSmFtdP61xajTq5P8N2hvU

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos