Tradicinių amatų meistrės Renatos Žiūkienės paroda ir edukacinis užsiėmimas „Lietuvių tradicinės, tautinės juostos“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-01-28
  • Kategorija: Renginiai

Gimnazijos etnografiniame muziejuje „Dzūkų pirkia“ sausio 26 d. susirinkusiems ‚Pynimo iš vytelių“ ir „Tautodailės“ būrelių dalyviams daugiau kaip poros valandų edukacinį užsiėmimą pravedė puniškė juostų audėja Renata Žiūkienė. Ji supažindino su dzūkiškų juostų įvairove, jų raštais, spalvomis, simbolių reikšmėmis, papasakojo apie juostų pritaikymą kasdieniame gyvenime XIX amžiuje bei prietarus, susijusius su juostų audimu.

Demonstruodama savo išaustas margaspalves juostas, R. Žiūkienė papasakojo apie juostų rūšis. Dzūkijoje ir Suvalkijoje daugiausiai austos rinktinės juostos, vytinės ir pintinės būdingesnės Aukštaitijai ir Žemaitijai. Na, o kaišytinės – beveik vien tik Dzūkijoje audžiamos.

Renata pasidalijo ir praktine patirtimi – juostų audimas reikalauja daug kantrybės ir laiko. Juostai užmesti reikia poros valandų, siauresnei juostai išausti – 16 valandų, o jei raštas sudėtingas ir juosta plati, gali tekti ir visą savaitę pasidarbuoti.

Kas norėjo, galėjo praktiškai išbandyti vytinės ir rinktinės juostos audimą, kas sudėtingo darbo pabijojo – pasimokė trispalvius raištelius iš 6, ar raištelius iš 8 įvairių spalvų siūlų pinti. Aktyvus dalyvis buvo ir mūsų gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius – pabandė austi vytinę juostą. Užsiėmimo eigoje ir viktorina buvo pravesta. Visi dalyviai išsinešė pasidarę po trispalvį raištelį, o už teisingus atsakymus po prizą , kai kas ir po kelis sugebėjo gauti.

Esam dėkingi tradicinių amatų meistrei R.Žiūkienei už nuoširdų bendravimą ir kantrybę su mūsų mokiniais, už gražų renginį, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos