Kalėdinė moksleivių kūrybinių darbų paroda – mugė

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2017-12-22
  • Kategorija: Renginiai

Kad Kalėdų laukimas neprailgtų, gruodžio 20 d. gimnazijos etnografiniame muziejuje „Dzūkų pirkia“ vyko edukacinis užsiėmimas „Kalėdinio žaisliuko pynimas“, darėme šiaudinius žaisliukus eglutei. Žaisliukus galima gaminti tik pasiruošus žaliavą, o tai daryti reikia vasarą, kol javai dar „stovi“ lauke. Nukirsti jie nebetinka, nes šiaudas būna sugadintas — suskilinėjęs ir aptrupėjęs.  „Prieš darbą šiaudus truputį sudrėkinkite vandenuku, suvyniokite į maišelį, palaikyti 15 minučių — tada karpomas šiaudas netrūkinėja“.

Nors rankdarbiams tinka įvairių javų šiaudai, bene mėgstamiausi — rugio. Rugys — aukštas, net vaikus praauga, turi daug šiaudo. Bet žaisliukai  gali būti daromi ir iš avižos, kviečio ir kitų šiaudų.

Šiaudus galima susikarpyti į nedideles dalis, iškerpant suaugimus. Dalelės su suaugimais reikalingos girliandoms daryti.

Nors sausi augalai ilgainiui praranda spalvą, šiaudiniai žaisliukai gali tarnauti ne vienerius metus, tik jie yra trapūs bei netinkami naudoti lauko sąlygomis.

  Meistrauti šiaudinius žaisliukus – neskubrus, nemažai kruopštumo reikalaujantis darbas. Neįgudusieji vieną papuošimą gali gaminti ir ne vieną valandą.

Šiaudiniai sodai, žaislai ne tik namų puošmenos, bet ir apsaugo nuo blogio, atneša gėrį ir santarvę  namams.

Tačiau nesvarbu, koks puošnus pirktinis žaisliukas būtų,  jis nesuteiks tiek džiaugsmo, kaip paties padaryta puošmena.  Dabar kiekvienas ant savo eglutės turės po  tokį mielą, originalų ir šiltą žaisliuką, kuris ne tik puoš, bet ir saugos namus. 

Taip pat muziejuje buvo  surengta Pynimo iš vytelių ir Tautodailės būrelių „Kalėdinė moksleivių kūrybinių darbų paroda – mugė“.

Visiems gražių švenčių.

Rasa Aleksandravičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos