Kuprinių svėrimo akcija „Ką kuprinėje neši?“

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2016-10-10
  • Kategorija: Renginiai

Kiekvienais mokslo metais rugsėjo mėnesį visuomenės sveikatos priežiūros specialistai Alytaus rajono mokyklose vykdo kuprinių svėrimo akciją „Ką kuprinėje neši?“. Šia akcija norima atkreipti dėmesį į mokinių nešiojamas kurpines ir galimai su jų nešiojimu susijusias sveikatos problemas. Akcijos vykdytojai kelia klausimus: kiek sveria mokinių nešiojamos kurpinės ir ar per sunki arba netaisyklingai nešiojama kuprinė nekelia žalos mokinių sveikatai?

Šiemet gimnazijoje buvo sveriamos 5a ir 6a klasių moksleivių kuprinės. Pradžioje buvo pasvertos pilnos kuprinės su tais daiktais ir reikmenimis, kuriuos tą dieną moksleivis atsinešė į mokyklą. Vėliau buvo sveriamos tuščios kuprinės. Mokiniai parodė ar nešiojasi atšvaitus, pasakojo, kaip nešioja kuprines - ant abiejų pečių, ant vieno, ar rankoje, kaip jiems atrodo, ar kuprinės sunkios, ar ne.

Buvo apskaičiuota, kiek procentų moksleivio kūno svorio sudaro pilna kuprinė. Labai gerai, jei kuprinės svoris sudaro ne daugiau 10% mokinio kūno svorio. Buvo pasvertos 35 kuprinės: 14 kuprinių svoris atitiko rekomendacijas t. y., iki 10% mokinio svorio, 17 kuprinių svoris buvo - tarp 10% ir 15%, o 4 svėrė daugiau kaip 15% kūno svorio.

Lyginant su praėjusiųjų metų šios akcijos rezultatais, kuprinių, sudarančių iki 10% kūno svorio, skaičius išliko panašus, tačiau šiais metais rasta daugiau kuprinių, sveriančių daugiau 15% kūno svorio. Tai verčia susimąstyti apie per didelius krūvius, tenkančius vaikams. Tėvai taip pat turėtų pasidomėti, kaip vaikai susikrauna kuprines, ypač penktokai, nes jie pradinėse klasėse daugumą daiktų palikdavo mokykloje.

Taigi kai kurių moksleivių kuprinės per sunkios ir reikėtų nesinešioti visos savaitės knygų ir sąsiuvinių, o kiekvieną kartą susidėti tik kitai dienai reikalingus mokymosi reikmenis. Per sunki kuprinė kenkia stuburui ir blogina laikyseną.

Džiugu, kad šiais metais kuprines beveik visi moksleiviai nešioja taisyklingai - ant abiejų pečių.

Tačiau atšvaitų neturi (arba paliko namuose) net 12 mokinių kai, tuo tarpu, 2014 m. ir 2015m. atšvaitus turėjo beveik visi. Tamsus paros metas vis ilgėja, tad reikia pasirūpinti savo saugumu, prisisegti atšvaitus iš priekio ir iš nugaros, kad būtumėt matomi kelyje.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Asta Lugauskienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos