Saugaus eismo diena

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2016-04-11
  • Kategorija: Renginiai

Saugaus eismo diena

Nuo 2006-ųjų metų balandžio 6-oji Lietuvoje paskelbta Saugaus eismo diena. Lietuvos policija kviečia Lietuvos gyventojus bent šią dieną pabūti kelyje žmogiškesniems, pakantesniems ir rūpestingesniems. Pareigūnai ragina pagalvoti ne vien apie save, bet ir apie kitų saugumą. Šiai dienai paminėti policijos pareigūnai kartu su kitomis institucijomis ir organizacijomis organizuoja įvairias prevencines priemones, susitikimus su mokiniais, veda saugaus eismo pamokas, bendruomenės nariams dalija aktualią prevencinę medžiagą.

Šią dieną mūsų gimnazijoje 8 klasių, I-III gimnazijinių klasių mokiniams buvo pravesta paskaita „Saugus eismas, rizikos veiksniai, jų prevencija", kurią skaitė Vairavimo mokyklos UAB „SDG akademija" atstovės - psichologė Diana Jolita Kaulinskienė ir vadybininkė Kamilė Treinauskaitė. Už aktyvumą paskaitoje, dalyvavusiems mokinukams padalinti atšvaitai.

Trumpa statistika.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, eismo saugumo situacija Lietuvoje gerėja. Vertinant 10 metų laikotarpio avaringumo rodiklius, fiksuojama, kad 2015 metais keliuose žuvusiųjų skaičius, palyginti su 2005 metais, sumažėjo daugiau kaip 3 kartus. 2015 m. Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 241 žmogus, t. y. 9,7 proc. mažiau nei 2014 metais. Pagal statistiką avarijose dažniausiai nukenčia pėstieji. Pasaulyje per metus žūsta autoavarijose apie milijoną gyventojų.

Pastaraisiais metais kelis kartus sumažėjo ir eismo įvykiuose nukentėjusių vaikų skaičius (per paskutinius 10 metų žuvusių vaikų (iki 18 metų) sumažėjo apie 6 kartus (2006 m. žuvo 65 vaikai, 2007 m. - 70, 2015 m. - 11 vaikų); 2015 m. dėl savo neatsargumo ir nedrausmingumo Lietuvoje nežuvo nė vienas vaikas - to nėra buvę visais pokario metais. Nors pasiekta puikių rezultatų, Lietuva vis dar yra tarp tų Europos Sąjungos šalių, kuriose žuvusiųjų skaičius milijonui gyventojų yra didžiausias, todėl eismo saugumas keliuose išlieka vienas pagrindinių mūsų šalies iššūkių.

Pamatyti vaizdai „Žiauriausios avarijos 2014m." suteikė galimybę dar kartą kiekvienam moksleiviui susimąstyti apie žmogiškąsias vertybes - gyvybę, sveikatą, atsakomybę už savo elgesį kelyje. Visi paskaitos dalyviai gavo dovanų po atšvaitą, saugantį gyvybę tamsiu paros metu.

Saugumas kelyje priklauso nuo mūsų visų. Dėl to Kelių eismo taisyklių laikymasis, pagarba vienas kitam, dėmesingumas, drausmingumas ir sąmoningumas, minčių ir veiksmų harmonija turi lydėti kiekvieną, esantį kelyje.

Mokytoja Rasa Aleksandravičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos