„Mirono kelias" - gyva istorijos pamoka

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2015-05-15
  • Kategorija: Renginiai
„Mirono kelias" - gyva istorijos pamoka

Renginyje naujovė - istorijos žinių konkursas apie tarpukario Lietuvą

Gegužės 14 dieną jau šeštą kartą Daugų Vlado Mirono gimnazijoje suorganizuotos estafetinio bėgimo varžybos „Mirono kelias", skirtos kunigui, Lietuvos nepriklausomybės akto signatarui Vladui Mironui atminti. Šiemet renginys kiek kitoks. Mokiniams teko ne tik bėgti, bet ir varžytis istorijos žinių konkurse „Tarpukario Lietuvos gyvenimas: įvykiai ir asmenybės".

Daugiausiai taškų šiame konkurse surinko Daugų Vlado Mirono komanda.

„Mirono kelias" - tarptautinis renginys

Labai smagu, kad šis renginys, anksčiau buvęs rajoninis, pernai - respublikinis, o šiemet jau ir tarptautinis! Jame dalyvavo beveik du šimtai mokinių iš 15 mokyklų. Iš Alytaus rajono: Butrimonių gimnazijos komanda, Miroslavo gimnazijos, Pivašiūnų, Simno, Krokialaukio gimnazijos mokiniai, Makniūnų mokyklos - daugiafunkcio centro ir Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokiniai. Iš Alytaus miesto mokyklų renginyje dalyvavo Adolfo Ramanausko - Vanago gimnazijos komanda, Šv. Benedikto gimnazijos ir mokiniai iš Alytaus profesinio rengimo centro. Atvyko mokinių iš Vilniaus „Senvagės" gimnazijos, Varėnos „Ąžuolo" gimnazijos, Jiezno, Stakliškių bei Punsko (Lenkijos respublika) gimnazijų. Dalyvavo ir daug garbių svečių: Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Vlado Mirono giminaičiai - Romas Mironas ir Dainora Juchnevičiūtė, pirmojo Vilniaus burmistro Konstantino Stašio vaikaitė, Alytaus rajono švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žemaitis, Prienų rajono Stakliškių gimnazijos direktorė Loreta Šernienė bei Vilniaus „Senvagės" gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Lebednikaitė.

Gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius pasveikinęs svečius, pranešė, kad šis renginys yra skirtas Vlado Mirono 135 - osioms gimimo metinėms atminti ir I - osios abiturientų laidos 65 - erių metų gimnazijos baigimo sukakčiai paminėti.

Dalyviai meldėsi Mirono koplyčioje

Renginys tradiciškai prasidėjo Bukauciškių koplyčioje. Šventąsias Mišias koplyčioje aukojo net trys kunigai: Daugų Dievo apvaizdos parapijos klebonas Vidas Jalinskas, Miroslavo parapijos klebonas Miroslavas Dovda bei Molėtų parapijos klebonas Kęstutis Kazlauskas. Kunigas Miroslavas sakydamas pamokslą citavo Biblijoje parašytas eilutes: „Ne jūs mane išsirinkote, bet Aš jus išsirinkau ir paskyriau, kad eitumėte, duotumėte vaisių ir jūsų vaisiai išliktų..." Šios eilutės tarytum įvardija mūsų renginio tikslą - gyventi taip, kad nebūtų gėda. Gyventi oriai. Gyventi ir mylėti: savo motiną, tėvynę, tiesą. Gyventi ir nepamiršti praeities. Biblijos išmintis byloja, kad esame išrinkti eiti ir duoti. Eiti savo keliu, savo tautos keliu ir mokyti savo vaikus žinojimo bei praeities... Kad išliktų... Ir mes tai šiandien bandome daryti. Bėgimas nuo Mirono koplyčios link gimnazijos nėra lengvas. Jis simbolizuoja Mirono pasirinktą kelią tarnauti žmogui ir Lietuvai... Ne veltui ir Romas Mironas renginio dalyviams ir organizatoriams palinkėjo būti tokiems pat geriems ir teisingiems kaip V. Mironas.

Paskelbta idėja statyti Dauguose Vladui Mironui paminklą

Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas kalbėdamas mokiniams pasidžiaugė, kad jau ne pirmą kartą dalyvauja šiame renginyje, kad renginys nepraranda savo aktualumo ir kasmet jame dalyvauja vis daugiau žmonių. Džiaugėsi gražiai ir tvarkingai renovuota koplyčia ir net pasiūlė idėją statyti Vladui Mironui paminklą Dauguose. Pasiūlymas, aišku, buvo sutiktas labai emocingai ir džiugiai.

Visi svečiai linkėjo sportininkams ir istorijos žinovams sėkmės, džiaugės jaunuolių uolumu, energija, noru laimėti...

„Į vietas, marš!"- paskelbė startą gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius ir šviesiame smėlėtame vieškelyje pasklido bėgikės, nešančios komandos draugui estafetės lazdelę...

Pirmoji distanciją įveikė Alytaus Adolfo Ramanausko - Vanago gimnazijos komanda, antri buvo šeimininkai - Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokiniai, treti - Varėnos „Ąžuolo" gimnazijos mokiniai. Visų prizinių vietų laimėtojai buvo apdovanoti Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčios klebono Vido Jalinsko įsteigtais prizais: pirmos vietos laimėtojams atiteko kelionė ir poilsis Druskininkų vandens parke (150 eurų kuponas ), antros vietos laimėtojams - kelionė į Tarzaniją (120 eurų kuponas), o trečios vietos laimėtojai galės plaukti sportine baidare pasirinkta Dzūkijos upe (85 eurų kuponas).

Be dovanų neliko nė viena komanda. Daugų Vlado Mirono gimnazija dalyvius apdovanojo diplomais, padėkos raštais, atminimo dovanėlėmis - medaliais, su renginio bei gimnazijos atributika.

Aišku, smagu džiaugtis dovanomis, bet pačią didžiausią dovaną dalyviai išsivežė savo širdyse - draugystę, saldų pergalės džiaugsmą, gyvosios istorijos pamoką...

Mokytoja Sigita

Nuotraukos mokytojo Raimundo Jomanto

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos