Lapkričio 13-oji - Tolerancijos diena

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2014-11-11
  • Kategorija: Renginiai

Kas yra tolerancija?

1995 metais UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. 1995-ieji buvo paskelbti Tolerancijos metais, tais metais valstybės narės priėmė Tolerancijos principų deklaraciją.

Tolerancija - tai nei privilegija, nei abejingumas. Tai pasaulio kultūrų, išraiškos formų ir buvimo žmogumi būdų įvairovės supratimas, vertinimas ir gerbimas. Tolerancija pripažįsta universalias žmoniškąsias vertybes ir pamatines kitų laisves. Žmonės iš prigimties yra skirtingi ir tik tolerancija gali užtikrinti mišrių bendruomenių kiekviename pasaulio kampelyje išlikimą.

Tolerancija šiandien dažnai įvardijama kaip „pavojuje esanti vertybė".

Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetinė galimybė ugdyti toleranciją, rengti visuomeninius ir politinius debatus globalių netolerancijos problemų tematika. Tai diena pažymėti per metus pasiektą progresą ir pasiūlyti naujus efektyvesnius problemų sprendimo būdus.

Tarptautinės komisijos direktorius Ronaldas Račinskas sakė:

„...vienintelis kelias gyventi vieniems šalia kitų - išmokti pripažinti skirtumus. Deja, su nepakantumu, smurtu, žmogaus teisių pažeidinėjimais susiduriame visur: namuose ir viešose vietose, mokyklose ir gatvėse. Todėl kalbėti apie toleranciją, skiepyti ją moksleiviams, ugdytis pačiam - be galo svarbu, kai visuomenė nuolat keičiasi ir mes turime prie pokyčių prisitaikyti."

Tikimės, jog nepasididžiuosite ir ateisite į renginį, kuris vyks ketvirtadienį (lapkričio 13dieną) per pirmą ilgąją pertrauką, aktų salėje. Pamatysime mūsų gimnazijos mokinių sukurtą Tolerancijos knygą!

BŪKIME TOLERANTIŠKI!

Mokinių taryba

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos