Integruota istorijos ir etikos pamoka

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2014-09-23
  • Kategorija: Renginiai

Integruota istorijos ir etikos pamoka

Per trejus metus trukusią nacistinę okupaciją Lietuva neteko daugiau nei 90 proc. žydų - maždaug 200 tūkstančių. Minint Vilniaus geto likvidavimo metines mūsų gimnazijos aštuntokai ir abiturientai su istorijos ir etikos mokytojomis leidosi po Daugų miestelį, prisiminti tarpukario Daugų.

Prieškario laikotarpiu Dauguose pati gausiausia buvo žydų bendruomenė. Kada jie apsigyveno miestelyje - nežinoma. Iš 1662 m. birželio mėn. klebono kunigo K.Smolevsko atliktos gyventojų revizijos matyti, kad tuo metu iš 217 žmonių trijose sodybose gyveno 11 žydų.

1854 m. sudarytame miestelio inventoriuje surašyta 131 sodyba. Iš jų 51 priklausė krikščionims, likę 75 - žydams. Šie gyveno prie aikštės, Alytaus gatvėje, Šv. Petro gatvėje, Klebonijos gatvėje ir sinagogos kieme.

1925 m. gaisras.

1928 m. parengtas mūrinės sinagogos projektas (autorius - J.Salenekas). Beveik kvadratinio plano stambaus tūrio pastatas su laiptinės priestatu buvo eklektinės architektūros, supaprastintų šiurkštokų formų.

1930 m. surašymo duomenimis Dauguose yra 150 namų, iš jų 2 mūriniai, bažnyčia ir sinagoga, 90 žydų šeimų, jiems priklausė 27 smulkios krautuvės ( iš viso 30), 8 kepyklos, malūnas, 2 mėsinės.

Daugų kahalo rabinas Nochumas Šeras - kretingiškis. Čia gimęs žydų rašytojas Benconas Kacas. Jo tėvas Dauguose buvo rabinas.

Daugiškiai prisimena, kad tuo metu, prieš karą, žydų buvo daugiau nei lietuvių. Jie turėjo atskirą mokyklą. Gydytojas irgi buvo žydas, jo pavardė Blokas, o vaistininkas Galpernas. Skanias bandeles kepė Abromienė ir pardavinėjo jas nuosavoje krautuvėlėje.

Kai užėjo vokiečiai, žydus surašė ir sužymėjo Dovydo žvaigždėmis, o pasislėpusius ar bėgančius šaudė vietoje. 1941 m. liepos ir rugpjūčio mėn. Daugų žydai buvo suvaryti į Turgaus aikštę arba į sinagogą, tada išvaryti į Vidzgirio mišką prie Alytaus ir sušaudyti.

Po karo Dauguose gyvi liko tik du žydai - Kastrylkė Peskinas ir Taicas Matvėjus.

Istorijos mokytoja Virginija Svinkūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos