Užgavėnės: nuo Morės gamybos iki sudeginimo

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2012-02-21
  • Kategorija: Renginiai
,,Morės gamyba‘‘ - integruotos technologijų pamokos 7-ose klasėse

Apie Morę

Morė – vaisingumo dievybė, kuri buvo sudeginama lauže tam, kad vėliau atgimtų. Sudeginus ją buvo „išvaromas“ susikaupęs blogis, kartu ir įkyrėjusi žiema.

Apie tradicijas

Per Užgavėnes tebėra paprotys rengti Mores. Morei aprengti ypatingų rūbų ar kitų dalykų nereikia.

Senoviškas sijonas ir kiti moteriški rūbai. Galva ir pati Morė apkaišoma įvairiais popierėliais.

Morės akcentas - išryškintos jos moteriškos kūno formos, ryškiai išdažytas veidas.

Morė „sukurpta“ iš senų mokinių piešinių ir atliekų maišų. Ši ekologinė naujovė, siejasi su liaudies tradicija, kadangi Morę žmones darydavo iš šiaudų, susidėvėjusių daiktų ir nereikalingų medžiagų.

Apie gamybą

Po dviejų pamokų technologijų kabinetą papuošė mokinių padaryta Užgavėnių Morė, besišypsanti ir išvaizdi, tarsi ponia. Pasak mokytojos, pagal žemaičių tradiciją, kuri šiuo metu paplitusi po visą Lietuvą, Morės išvaizda yra atgrasi ir neestetiška, įkūnijanti grėsmę, todėl Morė per Užgavėnių ritualą ir sudeginama. „Morės“ gamintojai septintokai perdavė šventinę nuotaiką „blynų kepėjams“ šeštokams...

,,Blyniada“ , arba integruotos technologijų pamokos 6-ose klasėse

Apie valgį

Vienas iš svarbiausių Užgavėnių papročių - kuo daugiau ir riebiau valgyti. Vaišintis įprasta įvairiausiais blynais, šiupiniu, kopūstais, vėdarais, mėsa. Todėl ir pagrindinis Užgavėnių simbolis - dideli geltoni blynai - šviesos ir saulės simbolis. Kai kur valgoma net 12 kartų per dieną, taip norima pasiruošti iš karto po Užgavėnių prasidėsiančiam pasninkui.

Po dviejų pamokų technologijų kabinete pakvipo gardumynais, geriausieji pakviesti į „Gardžiausių blynų konkursą“. Ir ko čia tik nebuvo! Mieliniai blynai su razinomis, lietiniai blynai, čirviniai blynai, blynai su medumi... Paaiškėjo, kad jaunosios šeimininkės/ai moka puikiai serviruoti stalą, rūpinasi savo patiekalo estetiniu vaizdu. Kiekvieno patiekalo receptūrą ir gamybą mokiniai aprašė ir pateikė vertinimo komisijai: technologijų mokytojams. Tai tikrai nepamirštamos akimirkos. Dailės ir technologijų mokytoja metodininkė Rima Jomantienė

Įdomiausias šventės akimirkas „gaudė“ ir meistriškai fotografavo mokytojas Raimundas Jomantas. Grojo Pauliaus tėtis Vidas, visi linksminosi... pažiūrėkit:)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos