Mobilusis telefonas. Tai turi žinoti kiekvienas

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-09-12
  • Kategorija: Renginiai
Šiuolaikiniame gyvenime dažnas neįsivaizduojame savęs be mobilaus telefono. Telefonas, paprastai naudojamas žmonių balsui ir pranešimams perduoti, šiuolaikinių technologijų dėka gali atlikti daug daugiau funkcijų. Juo galima klausytis muzikos, naršyti internete, fotografuoti, filmuoti ir kt. Šiuolaikinis mobilus telefonas funkcionali ir brangi prekė, todėl jį saugoti ir juo naudotis reikia atsakingai.

MOBILŲJŲ TELEFONŲ NAUDOJIMAS

Naudojantis mobiliais telefonais su fotokameromis ir kita vaizdo technologija galima pažeisti asmens privatumą, ypač jei tuo naudojamasi slapta.

Gimnazijos mokinių teisių, pareigų, drausmės ir auklėjamojo poveikio bei mokinių skatinimo priemonių instrukcijoje 37-ame punkte sakoma, kad mokiniai filmuoti, fotografuoti, daryti garso įrašus renginių metu gali gavę organizatorių leidimą ir pačių mokinių sutikimą. Slapta filmuoti, fotografuoti, įrašinėti kitų asmenų pokalbius yra draudžiama. Platinant vaizdo ir garso įrašus viešojoje, internetinėje erdvėje privalu laikytis etikos reikalavimų. Filmuoti, fotografuoti, daryti garso įrašus ir šią informaciją įdėti į gimnazijos tinklalapį gali tik už šią veiklą atsakingi asmenys, atsižvelgdami į mokinių tėvų (globėjų, rūpintojų) ir pačių mokinių sutikimą.

Mokymosi sutarties 2.6. punkte yra įpareigojimas virtualioje erdvėje neskleisti kitų asmenų privatumą pažeidžiančios ar juos žeidžiančios informacijos, slapta neįrašinėti, nefotografuoti, nefilmuoti gimnazijos bendruomenės narių, nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis pamokų metu.

IR APSAUGA

Ne mažiau svarbu yra saugoti mobilųjį telefoną, kad jūs netaptumėte vagystės auka, o telefonas būtų apsaugotas nuo neteisėto jo naudojimo. Suteikdami policijai pagrindinę informaciją apie savo mobilųjį telefoną, jūs galite apsunkinti vagims galimybes juo pasinaudoti. Užsirašykite visus nurodytus duomenis apie savo mobilųjį telefoną ir pasidėkite saugioje vietoje. Šie duomenys gali būti reikalingi policijai, jeigu jūs pranešite apie savo telefono vagystę.

  • 15 skaitmenų telefono identifikacijos arba IMEI numeris padės identifikuoti jūsų telefoną. šį numerį galima sužinoti, surinkę tokius simbolius: *#06# daugelyje telefonų, arba galite pažiūrėti po baterija. Šie numeriai padeda atsekti savininką. pagal jį operatoriai gali neleisti tokiam telefonui prisijungti prie ryšio tinklų. Keisti IMEI kodą draudžiama, už tai numatyta administracinė atsakomybė.
  • Visuomet užrakinkite telefoną apsaugos skaitmenimis arba naudokite PIN numerį.
  • Saugumo dėlei pažymėkite bateriją (ir telefoną) savo pašto kodu, gatvės pirmosiomis raidėmis, namo ir buto numeriu, arba pasikonsultuokite su vietos policininkais, kaip dar apsaugoti savo telefoną.
  • Praneškite apie telefono vagystę operatoriui. Jis turėtų tuojau pat užblokuoti jūsų SIM kortelę.
  • Naudodamiesi mobiliuoju telefonu, venkite masinių susibūrimo vietų ir spūsčių, kur jūs galite jaustis nesaugiai.
  • Nedemonstruokite viešai savo telefono. Visuomet jį laikykite su savimi ir nepalikite be dėmesio.
  • Neskolinkite telefono nepažįstamiems žmonėms. Sukčiai bando išvilioti telefonus, sakydami, kad ištiko nelaimė ir prašo telefono paskambinti pagalbos tarnyboms.

Soc. pedagogas Giedrius Žemaitis

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos