Vaikų vasaros užimtumo stovykla „Amatas - gyvenimo pamatas“

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-08-24
  • Kategorija: Renginiai

Rugpjūčio 16-20 dienomis Alytaus rajono Daugų seniūnijoje vyko vaikų vasaros užimtumo stovykla „Amatas - gyvenimo pamatas“. Į stovyklą rinkosi 20 Daugų miesto vaikų. Vaikų vasaros užimtumui organizuoti Daugų miesto bendruomenės visuomeninė organizacija ,,Daugų kraštas" gavo paramą iš Alytaus rajono savivaldybės.

Stovyklos tikslas – skatinti vaikus domėtis senaisiais žmonių amatais, priminti senąsias tradicijas. Stiprinti vaikų bendruomeniškumo jausmą bei plėsti bendravimo ir bendradarbiavimo tiek tarpusavyje, tiek su kitomis bendruomenėmis galimybes.

Pirmąją dieną išvykome į Dzūkijos nacionalinį parką kepti grikinės babkos. Didelį įspūdį paliko sodybos šeimininkės Zofijos pasakojimas ir vaišės. Grįždami į namus, užsukome pasigrožėti Ūlos akimi.

Antrą dieną susitikome seniūnijos salėje. Ten pinti iš vytelių mokė amatininkė Rasa Aleksandravičienė. Savo rankomis išbandėme ir įsitikinome, jog tai yra labai sunkus amatas, tačiau rezultatais likome patenkinti. Visi vaikai išmoko nupinti gėles.

Meno diena vyko su šilko tapytoja Onute Zenevičiene. Ji supažindino su enkaustikos technika, išmokė pasidaryti atvirukus ir dekupažą.

Įsimintina išvyka buvo į Kančėnų kaimo bendruomenės ,,Kartų namus". Čia vaikai susitiko su Kančėnų gyvenvietės vaikais, apsilankė įrengtame muziejuje, o vėliau susiskirstę į grupes pasirinko veiklas. Molio lipdymo ir puodynių žiedimo meno mokė Virginija Urmanavičienė. Vaikai išmoko lipdyti dubenėlius, paveiksliukus, patys pamėgino nusižiesti puodynę ar ąsotėlį. Velti iš vilnos mokė Danutė Laukaitienė. Ji parodė ir pamokė, kaip galima velti žaisliukus ir įvairius papuošalus. Bene didžiausio susidomėjimo sulaukė kulinarų grupelė. Vaikai, mokomi Irenos Maževičienės ir Danguolytės Juonienės iškepė skanią picą, kurią pavadino ,,Gardumėlis", išmoko kepti prancūziškus sausainukus ir išvirti obuolių kompotą. Mažųjų kulinarų paruoštomis vaišėmis pasivaišino visi stovyklos dalyviai.

Esame labai dėkingi Kančėnų kaimo bendruomenės ,,Kartų namai" pirmininkei Monikai Ražanauskienei ir visoms darbuotojoms už jaukų priėmimą ir įdomias veiklas.

Paskutinę dieną vaikai rinkosi Daugų parapijos namuose, kur susitikome su ,,Vaikų dienos centro" vaikais. Visi kartu su mokytoja Irma Karpiejiene mokėmės gaminti auskarus ir verti apyrankes. Vėliau piešėme ir žaidėme stalo žaidimus bei vaišinomės saldumynais, taip pat pasidalijome patirtais įspūdžiais ir įgyta patirtimi.

Visais mūsų pagamintais darbeliais galima pasigrožėti Daugų miesto bibliotekoje surengtoje parodoje, kuri vyks iki rugsėjo 10 d.

Dėkojame Alytaus rajono savivaldybei už paramą įgyvendinant šią programą, taip pat visiems, kurie mokė mus amato. Tikimės, kad išmoktas amatas taps mūsų gyvenimo pamatu.

Alytaus r. Daugų miesto bendruomenės visuomeninės organizacijos ,,Daugų kraštas" narė ir vaikų stovyklos vadovė Raimonda Šilalienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos