PENKTOKAI LANKOSI DZŪKIJOS NACIONALINIAME PARKE

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-05-20
  • Kategorija: Renginiai

PENKTOKAI LANKOSI DZŪKIJOS NACIONALINIAME PARKE.

Pavasaris budina gamtą, o mums norą keliauti! Artėjant vasaros atostogoms, mes, 5a klasės mokiniai, sumanėme pabūti kartu keliaudami. Ilgai brandinta kelionės idėja tapo tikrove gegužės 17d. Pirmiausia apsilankėme pas juodosios keramikos meistrą P. Pretkelį (netoli Merkinės). Jis mums papasakojo apie juodosios keramikos amato istoriją, tradicijas ir pademonstravo kaip molio gabalas jo rankose virsta čia ąsočiu, čia puodyne, čia dubenėliu... O kiek gražių dirbinių matėme jo dirbtuvėse! Kiekvienas norėjome nusižiesti molinį dirbinėlį, bet deja laiko ne visiems pakako. Taip pat susipažinome su lauko krosnimi, kurioje visą dieną 1000 laipsnių temperatūroje „kepami“ molio dirbiniai.

Per Dzūkijos pušynus, vingiuotais keliukais mokyklinis autobusas mus atvežė į Marcinkonis – didžiausią Lietuvos kaimą. Etnografinėje sodyboje, statytoje 1905m., mus pasitiko pats „Juozulis“ – Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ artistas. Labai gyvai jis mums pasakojo apie Marcinkonių istoriją, apie senuosius dzūkų amatus ir verslus (krepšių pynimą, žvakių liejimą, drevinę bitininkystę, audimą) bei apie dzūkų gyvenimo būdą. Juk dzūkai ilgiausiai išsaugojo senuosius lietuvių papročius, gyvenimo būdą, namų apyvokos daiktus. Pro plačiai atvertas didžiulio klojimo duris sklido vaško ir medaus kvapas... Įėję vidun, negalėjome nepastebėti žvakių liejimui paruoštų priemonių ir didžiulės pintinės, talpinančios apie 110 kg voveraičių (kažin kiek mūsiškių joje sutilptų?). Gido klausinėjami mes spėliojome apie įvairių dzūkų rakandų ir daiktų paskirtį. O Rapolas ir Arminas pabandė ir girnas sukti! Sunkus darbas.

Labai laukėme pramogų Druskininkų „One nuotykių parke”. Pramogų parke mes turėjome įveikti įvairių lygių trasas su gana nelengvomis kliūtimis. O kad jūs žinotumėte, kiek mes patyrėme ekstremalių išbandymų, įveikdami gana sudėtingas kliūtis! Mes didžiuojamės savo ištverme ir fiziniu pajėgumu. Patys drąsiausieji pasiryžo „Tarzano” skrydžiui per Nemuną: Indrė L., Ieva V., Lukas Š., Rapolas P., septintokės Simona O., Živilė M., Gerda V., Vaida L. ir mūsų auklėtoja Onutė G.

Mūsų kelionės prizas buvo LABAI DIDELĖS PICOS !!!

Už netradicines etnokultūros ir kūno kultūros pamokas bei prasmingai ir šauniai praleistą dieną mes nuoširdžiai dėkojame savo auklėtojai O. Gustaitienei, mokytojai V. Minsevičienei ir mokyklinio autobuso vairuotojui V. Gustaičiui.

5a klasės mokinės: Indrė Luckutė ir Ieva Vilkaitė

Kelionės akimirkos fotonuotraukose:

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos