Gruodis rengiasi juodai

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2010-12-09
  • Kategorija: Renginiai

Šiandien jau gyvename antrą gruodžio savaitę. Tai žiemos laikas. Juodas fonas užgožia pilkumą. Juodi medžiai, galandami besiblaškančių vėjų. Juodos naktys, gilios lyg bedugniai šuliniai. Tačiau atkreipkite dėmesį, koks išraiškus baltų beržų kolonų ir žalių eglių piramidžių kontrastas miško prieigose! Ir viskas po truputį panyra į baltą žiemos patalą...

Gamtos ir žmogaus meditacija

Diena suvirpa ir užgęsta kaip žvakė vėjyje. Tarp žemės ir dangaus atsiveria neregėta tamsuma. Nei mėnulio, nei menkiausios žvaigždutės. Magiška ranka nušlavė visą padangę. Atsivėrė laukimas.

Visa, kas mus supa, svarbiausi mūsų potyriai susiję su spalvomis. Spalvos padeda atsiskleisti mūsų asmenybei, kūrybiškumui, padeda tobulėti. Kiekvienas turime savo mėgstamą spalvą ar spalvas. Kai kurių spalvų nemėgstame, niekaip negalime jų prisijaukinti. Gal jos primena blogus ar liūdnus gyvenimo momentus? Kitos gal per daug ryškios? Bet reikia pasakyti, kad jos visos savitai veikia mūsų jausmus ir nuotaikas. Kai kurios atpalaiduoja, kai kurios atvėsina, kitos suteikia energijos, pasitikėjimo savimi, sumažina nerimą, skausmą. Ištisa spalvų terapija.

Pakalbėkime apie juodą

Juodos šiandien daug mūsų gyvenime. Viena vertus juoda simbolizuoja neigiamas emocijas – gedulą, mirtį, kančią, sielvartą. Sustiprina kaltės jausmą, išduoda nuovargį ir sunkumą, stumia į depresiją. Kita vertus – ja pabrėžiama elegancija ir rafinuotumas. Gyvenimo patirtis, išprusimas ir išmintis. Be to, tai ramybės ir taikos, vaisingumo ir seksualumo spalva. Galų gale šią spalvą mėgsta individualistai, ypač jaunimas, nes juoda spalva išreiškia maištingumą, protestą, norą griauti esamą tvarką. Ir vis dėlto spalvos reikšmę mums padeda suvokti gyvenimo patirtis, užimama pozicija, vertybių pasirinkimas. Šios savybės neapibrėžtos ir neišmatuojamos. Tad ir spalvos suvokimas yra sąlyginis. Vadinasi, spalvos vertinimas priklauso nuo to, kas mes esame, kokią simboliką jai suteikia mūsų kultūra.

Pakalbėkime apie baltą

Tai švaros spalva. Iš dangaus besileidžianti neapsakomo trapumo snaigė. Ji pridengia juodą ir mūsų akys išvysta aštrų priešybių kontrastą – juodus siluetus baltame fone. Nenuneigiama klasika!

Mes visi pradedame tikėti stebuklu. Jis pamažu artinasi. Aušta švari nauja pradžia.

Neapsakomai šventas laukimas... Dabar gyvename Advento ritmu.

P.S. abiturientams uždaviau parašyti pastraipą pasirinkta tema. Jie rašė, pažymius surašiau. Norėjau išbandyti ir savo jėgas. Parašiau. Kas parašys pažymį man?

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos