PMP ABC

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2010-11-14
  • Kategorija: Renginiai

Taigi, kas yra pirmoji medicinos pagalba?
Tai yra paprasčiausi tikslingi veiksmai ir būdai, kuriais, naudojant turimas medicinos ir kitokias priemones bei medžiagas, išsaugoma nukentėjusio gyvybė, sustabdomi sveikatai žalingi poveikiai.


PMP bendrosios taisyklės Tau
A. Pirmiausia reikia išsiaiškinti bei įvertinti situaciją ir įvertinti nukentėjusiojo būklę. Artėdamas prie sužeistojo būk budrus, ramus ir pasitikintis, kad galėtum gauti kuo daugiau informacijos apie įvykį. Jei situacija pavojinga teikiančiojo PMP sveikatai ar gyvybei (griūvantys objektai, gaisras, nuodingos medžiagos, ar galite užsikrėsti pavojinga liga), teikti PMP draudžiama. Taigi niekada netapk pats auka, norėdamas padėti kitam.


B. Nutraukti žalojančio faktoriaus poveikį ir be reikalo nejudinti. Imkitės priemonių pavojingai situacijai pakeisti (gesinkite gaisrą, naudokite apsaugos priemones ir t.t.). Nenaudokite priemonių, kurios gali pabloginti situaciją (nedekite degtukų, jei aplinkoje yra sprogstamų dujų mišinio – gamtinių dujų, benzino garų). Nebloginkite nukentėjusio būklės (jei įtariate stuburo lūžį, netraukite jo iš sudaužyto transporto).


C. PMP pradėti nuo to sužalojimo, kuris pavojingiausias gyvybei. Jei žmogus sužalotas keliose vietose ar keliais būdais, pirmąją pagalbą pradėkite nuo to sužeidimo, kuris pavojingiausias gyvybei. Siekiant teisingai suteikti PMP, būtina nustatyti, kokie yra pažeidimai, kurie iš jų pavojingiausi gyvybei, nuo ko pradėti teikti med. pagalbą.

D. Jei yra keli sužeistieji, teikti PMP pradėti tam, kurį galima greičiau išgelbėti. Nebėkite prie to kuris šaukia garsiausiai, eikite prie to kuris tyli. Vertinkite situaciją, pagal turimas galimybes.
Pirmumo seka:
I. neatidėliotini – kvėpavimo sutrikimai, širdies darbo sutrikimai, arterinis kraujavimas. Nesuteikus pagalbos per keletą minučių, jie gali mirti. Tinkamai suteikus PMP jie galės laukti profesionalios med. pagalbos.
II. skubūs – kraujavimas iš stambių kraujagyslių, atviri kaulų lūžiai.
III. galintys laukti – kaulų lūžiai, sumušimai, nestiprus kraujavimas.
IV. galintys laukti amžinai – tie, kuriems jau negalima padėti.


Nukentėjusio būklę pradėti vertinti tik tada, kai įsitikinama savo saugumu ir yra nors nedidelė viltis išgelbėti nukentėjusį. Vertinant reikia kuo mažiau judinti nukentėjusį. Savo žinias mokytojai atnaujino, visi gavo PMP pažymėjimus.

Foto iš PMP mokymų.


Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos