Susitikimas su poetu, eseistu, vertėju Kornelijumi Plateliu

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2010-10-22
  • Kategorija: Renginiai

Projektas „Ruduo su Nacionalinės Premijos laureatais“ jau įpusėjo. Atrodo, dar visai neseniai buvome susitikę su rašytoju Donaldu Kajoku, o jau vakar (spalio 21 dieną) turėjome puikią progą susitikti ir išklausyti poetą, eseistą, vertėją, visuomenės veikėją Kornelijų Platelį. Jis labai šiltai bendravo, išsamiai papasakojo apie tai, kas jam svarbiausia - kūrybą, ypač daug dėmesio skirdamas poezijai. Eilėraščiu renginį pradėjo abiturientė Gintarė, savo nuomonę išsakė Agnė, žiūrovai pateikė klausimų.

„Poezija - kaip vėjas: nežinia, iš kur kyla, nežinia, kur nueina. Ir nežinia, ką reiškia.“( K. Platelis)

Projekto „Ruduo su Nacionalinės Premijos laureatais“ dėka (projektą parengė ir gavo finansavimą Alytaus r. savivaldybės viešoji biblioteka) šaltą ir lietingą rudens popietę praleidome su poetu Kornelijumi Plateliu. Jį į šį susitikimą atlydėjo minėtos bibliotekos direktorės pavaduotojas Dainius Miglinas. Trumpai pristatydamas jau įpusėjusį projektą pavaduotojas pasidžiaugė, kad tokie susitikimai labai prasmingi, tai didelė atgaiva, taip pat dėkojo projekto partnerei– Daugų Vlado Mirono vidurinei mokyklai.

Papuoštoje salėje prie jaukiai degančių žvakučių poetas Kornelijus Platelis susirinkusiems kalbėjo apie save, apie savo kūrybą, išsakė nuomonę apie poeziją, apie pasaulį, apie gyvenimą, netgi trumpai supažindino su viduramžiais, renesansu ir su tuo, iš kurgi gimsta kūryba. Jo nuomone, poezija gimsta iš to, ką tu matei ir kuo moki stebėtis. Tačiau, norint kurti, reikia bent truputėlį žinoti pasaulio istoriją, geografiją, muziką ir visus kitus dalykus, kurių mokinius moko mokykloje. Ir neužtenka vien surasti panašius žodžius, kad eilėraštyje būtų rimas. TIK surimuoti eilėraščiai, rašytojo nuomone, yra bloga poezija. Geroje poezijoje turi būti ir šlakelis jausmo, įspūdžių bei logikos...

Kodėl jums svarbiausia poezija ir kas jos adresatas ?- klausė renginio vedėja lietuvių kalbos mokytoja Gitana. „Todėl, kad jos kūrimas teikia malonumą. Pamatai kažkokį įvykį, akys užkliūva už kasdienio daikto, apie kurį susimąstai ir staiga atsiranda noras apie tai parašyti. Galima mintimis nusikelti į viduramžius, pasijusti riteriu, susitikusiu su širdies dama... Galima pajusti labai, labai daug ir visa tai perkelti ant lapo, “ – sakė poetas. - „Rašau sau, bet jeigu tavo kūrinys stebina tave patį, vadinasi, jis turėtų patikti ir skaitytojui.“ Paklaustas, kodėl reiktų skaityti poeziją, rašytojas atsakė: „Poeziją reikia skaityti savo malonumui. Tai svarbiausia. O kas skaito verčiamas, tam ji vargiai patiks. Žinoma, yra ir daugiau priežasčių, tačiau ši pati svarbiausia.“

„Šio renginio sėkmė – tai 99% jūsų, poete, nuopelno ir 1% mūsų šaunios publikos, o aš čia tik tarp kitko“, – tokiais žodžiais renginį baigė lietuvių kalbos mokytoja Gitana Ivanauskienė.

Mūsų mokyklos direktorius Almantas Jakimavičius prisipažino, kad poeto kūrybą atidžiau skaitė, kai pastarasis buvo Švietimo ir kultūros ministru. Dėkojo už pradėtus darbus šioje srityje, už mokytis visą gyvenimą idėją. Mokyklos vadovas ir poetas apsikeitė dovanomis – knygomis. Šia gražia gaida susitikimas su Kornelijumi Plateliu ir baigėsi.

Poezija gimsta iš gyvenimo nuostabos „Poetai iš Dievo malonės“ yra žmonės, žodžiuose juntantys svaiginantį žiedo kvapą ir standų vaisiaus paviršių.

Dabar beliko laukti paskutiniojo susitikimo su visiems gerai žinomu poetu, rašytoju, dainų autoriumi ir atlikėju Juozu Erlicku.

Nuotraukos Raimundo Jomanto.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos