Paminėta Tarptautinė antikorupcijos diena gimnazijoje

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-12-13
  • Kategorija: Aktualijos

Korupcija (lot. corruptio - „gadinimas", „papirkimas")- piktnaudžiavimas patikėta galia siekiant asmeninės naudos.

Pasaulio valstybės pastebėjo, kad žmonių gerovė, saugumas, pačios valstybės stiprybė priklauso nuo, koks yra korupcijos dydis. Kuo mažiau korupcijos atvejų, tuo stipresnė valstybė, patrauklesnė į ją atvykstantiems ir investuojantiems verslininkams Tokioje valstybėje gyvendami  piliečiai jaučiasi saugūs, kyla gyvenimo kokybė, pasididžiavimas savo šalimi.

Kiekvienais metais Tarptautinė antikorupcijos diena, minima mūsų gimnazijoje. IIIg kl. mokiniams pamoką apie korupciją kaip apie neigiamą socialinį reiškinį, kuris pastebimas politikoje, policijoje, teismuose, versle, sporte, medicinoje ir kitur ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje praveda Alytaus apskr. VPK imuniteto Alytaus policijos Imuniteto padalinio viršininkas Vidas Ogulevičius. Gruodžio 11 d. susitikime su mokiniais, pareigūnas akcentavo, kad korupcija nėra abstrakti problema. Korupcija reiškia piktnaudžiavimą viešąja tarnyba siekiant asmeninės naudos. Susitikimo metu apie galimus korupcijos atvejus, požymius, prevenciją diskutavo, klausimus pareigūnui uždavinėjo mokiniai ir susitikime dalyvavę mokytojai. 7-8 kl. mokiniai turėjo galimybę susipažinti su atsakomybe už psichiką veikiančių medžiagų, tabako gaminių turėjimą ir vartojimą, prisiminti naudojimosi pirotechnikos priemonėmis reikalavimus ir ribojimus. Su mokiniais šia tema kalbėjo Alytaus apskr. VPK bendruomenės pareigūnas Donatas Katlauskas.

Pradinių klasių mokytojos Raimonda Šilalienė ir Antanina Vitkauskienė su mokiniais apie Tarptautinę antikorupcijos dieną kalbėjo klasių valandėlių metu. Mokytojos kartu su moksleiviais išsiaiškino, kas tai yra korupcija, įvardino sąžiningo ir pilietiško žmogaus vertybes, diskutavo, kaip mokiniai jaučiasi mokykloje, žiūrėjo ir aptarė mokomuosius filmus antikorupcijos tema. Mokiniai išsiaiškinę ir išsirinkę vėliavos simbolius bei spalvas kūrė skaidrumo vėliavas. 

Kitų klasių mokiniai etikos, pilietinio ugdymo, istorijos, ekonomikos ir verslumo pamokose peržiūrėjo ir nagrinėjo aktualią metodinę vaizdinę medžiagą parengtą Švietimo ir mokslo ministerijos, Ugdymo plėtotės centro kartu su Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba.  

Tikime, kad tokie užsiėmimai gali įtraukti moksleivius į skaidrumo ir antikorupcines iniciatyvas bei padėti jiems tapti sąžiningais ir dorais piliečiais.  

Primename, kad apie pastebėtą korupciją galima pranešti Specialiųjų tyrimų tarnybai internetiniu adresu www.stt.lt , elektroniniu paštu pranešk@stt.lt , telefonu (8-5) 2663333.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos