Minint nerūkymo dieną akcija „Įkvėpk gryno oro“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-12-04
  • Kategorija: Aktualijos

Kad rūkymo problema – aktuali neabejoja niekas. Atlikti statistiniai tyrimai rodo, kad rūkyti pradedama vis jaunesniame amžiuje. Dažnai tai tampa bendravimo forma, noru anksčiau suaugti, pritapti, neišsiskirti iš minios ar neatsilikti nuo mados. Pradėjęs rūkyti jaunas žmogus nesuvokia rūkymo žalos pasekmių. Neretai surūkyta pirmoji cigaretė tampa „parašu“ ant sutarties, kurios nutraukti neįmanoma arba tai padaryti labai sunku. Žmogus tampa priklausomas nuo rūkymo, kadangi cigaretėse esantis nikotinas didina „laimės hormono“ – dopamino ir streso hormono – norepinefreno kiekį smegenyse. Metus rūkyti, kai smegenyse šių medžiagų sumažėja pasireiškia abstinencijos sindromas – dingsta nuotaika, gali kankinti nerimas, sunku sukaupti dėmesį, reakciją, skauda galvą, tampa sunku užmigti. Kita  surūkyta cigaretė šiuos simptomus palengvina, todėl noras rūkyti darosi vis didesnis ir užburtą ratą sustabdyti tampa vis sunkiau ir sunkiau. Nors rūkantieji supranta rūkymo žalą, jausdamiesi sveiki, rūko toliau tikėdamiesi, kad niekada nesusirgs.

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Tarptautinė nerūkymo diena yra gera proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti šio žalingo įpročio savo ir artimųjų sveikatos labui. Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, minėdamas Tarptautinę nerūkymo dieną, Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijoje, Miroslavo gimnazijoje bei Alytaus rajono Simno specialiojoje mokykloje vykdė akciją „Įkvėpk gryno oro“, kurios tikslas parodyti jauniems žmonėms kokia – tikroji rūkymo „kaina“.

Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleiviams buvo demonstruojami vaizdūs antireklaminiai siužetai apie cigarečių daromą žalą, o savo kūrybingumą ir jau turimas žinias moksleiviai išbandė rašydami palinkėjimus „rūkantiesiems“ ant pripūstų balionų. Moksleiviai tarpusavyje diskutavo, kad geriau nepradėti rūkyti, o jei jau „kokį kartą“ pabandei reikia laiku sustoti, nes gyvenimas kaip filmas, kurio režisieriais esam mes patys.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos