Gražūs ir sveiki dantys – geros sveikatos atspindys

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-12-05
  • Kategorija: Aktualijos

Dantų ėduonis – yra viena iš dažniausių lėtinių ligų vaikystėje. Viena iš dantų ėduonies atsiradimo priežasčių yra netinkama ir nevisavertė mityba. Kadangi moksleiviai mėgsta užkandžiauti saldžiais produktais, dažniausiai renkasi lipnų maistą, nesilaiko sveikos mitybos reikalavimų, tai neigiamai veikia dantų būklę. Manoma, jog per didelis cukraus vartojimas yra pagrindinė vaikų dantų ėduonies priežastis. Taip pat didelę įtaką turi genetiškai nulemtos biologinės savybės: dantų imlumas ėduoniui, seilių, burnos sandaros, bei socialinė – kultūrinė aplinka ir odontologo paslaugų prieinamumas.

Gražūs ir sveiki dantys – geros sveikatos atspindys, todėl dantų higienos mokymas turi prasidėti vos išdygus pirmam dantukui. Ankstyvas vaikų dantų higienos mokymas formuoja įpročius, kurių rezultatas išryškėja vėlesniame amžiuje. Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras, vykdo burnos higienos, dantų ir jų priežiūros užsiėmimus Alytaus rajono ugdymo įstaigose. Kaip ir kasmet, pirmos klasės moksleiviai yra kviečiami dalyvauti konkurse ,,Silantams draugiškiausia klasė‘‘.

Be tradicinių priemonių šiemet Daugų Vlado Mirono gimnazijoje ir jos skyriuose moksleiviai stiprino turimas ir įgijo naujų  žinių burnos higienos priežiūros klausimais. Paaiškėjo, jog moksleiviai nors ir turi nemažai žinių apie dantų higieną, tačiau vis dar trūksta praktinių įgūdžių. Šiais metais, siekiant įvertinti, ar moksleiviai geba teisingai prižiūrėti dantis ir tarpdančius, naudota speciali tabletė apnašoms nudažyti. Vienos dienos apnašos nusidažo rausva spalva, o kelių dienų – mėlyna. Šiuo būdu moksleiviai galėjo įsivertinti savo įgūdžius prižiūrėti dantis. Kadangi, ilgai nevalant probleminių vietų, atsiranda ėduonis arba dantenų uždegimai.

Norint apsaugoti dantis nuo ėduonies rekomenduojama profilaktinė priemonė – krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis, kurios  neleidžia bakterijoms ir angliavandeniams patekti į dantų vageles ir įdubas. Lietuvoje vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis išlaidos yra kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Tai yra neskausminga, 5 – 10 minučių trunkanti procedūra. Padengus sveikus dantis silantinėmis medžiagomis, jie ne tik taps lengviau valomi, bet ir ilgiau išliks nepažeisti ėduonies.

Priemonė – konkursas ,,Silantams draugiškiausia klasė‘‘ vyksta jau penkerius metus. Kiekvienais metais Alytaus rajone daugėja pirmokų klasių, kuriose visų mokinukų dantys padengti silantais.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos