„Laukinės vaivorykštės“

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-05-17
  • Kategorija: Aktualijos

Geriausio „Laukinės vaivorykštės“ eilėraščio konkurso laureatės – Greta Jarmalavičiūtė, Eglė Sarpaliūtė ir Miglė Venckutė

Norėdama įamžinti ir įprasminti mūsų kraštietės, Nacionalinės premijos laureatės, poetės, rašytojos, tapytojos Onės Baliukonės (Onos Baliukonytės) atminimą, Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka kasmet rengia poezijos festivalį „Laukinės vaivorykštės“ /Onei Baliukonei atminti/.

Priminsiu, kad Onė Baliukonė (Ona Baliukonytė) 1948 m. birželio 1 d. gimė Alytaus rajone, Kančėnuose, kuriuose, pasak poetės, ji „gavusi didžiausią lobį – ryšį su gyvąja gamta, visatos, kosmoso alsavimo pajautą“. Dauguose ji baigė vidurinę mokyklą, kur likimas jai pasiuntė gerą mokytoją lituanistę – Laimą Abraitytę, paskatinusią būsimą poetę Vilniaus universitete studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą. Ir nors jos santykis su gimtine buvo labai prieštaringas, net ir tapusi žinoma bei mylima poete, ji niekada nepamiršo gimtosios Dzūkijos.

Todėl ir festivalis prasidėjo archyviniais LRT laidos „Brydė“ kadrais, kuriuose poetę kalbino literatūrologė, profesorė Viktorija Daujotytė. Susirinkusieji išgirdo gyvą, šiltą poetės žodį, klausėsi jos pasvarstymų kūrėjo, gimtinės, literatūros ir dvasingumo temomis. Renginio metu skambėjo poetės eilės bei amžininkų prisiminimai. Onę prisiminė ir savo eiles skaitė žinomi poetai, literatūros kritikai, skambėjo jaunųjų rajono debiutantų kūryba.

Naujas ketvirtojo festivalio akcentas – „Jaunųjų poetų tribūna“. Festivalio metu jauniems (16-29 m.) rajono autoriams buvo suteikta išskirtinė galimybė pristatyti savo kūrinius platesnei auditorijai. Jaunieji kūrėjai dar prieš poezijos šventę festivalio organizatoriams pateikė du savo geriausius eiliuotus kūrinius. Eilėraščius persiuntė autoritetingai komisijai, sudarytai iš festivalyje dalyvavusių poetų.

Džiaugiamės, kad šią kūrybinę bibliotekos iniciatyvą palaikė ir prie jos prisidėjo Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokinės Greta Jarmalavičiūtė IIIag ir Miglė Venckutė Iag (jas konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Sigita Juškevičienė, Gitana Ivanauskienė, puikiai pažįstančios jas , todėl  ir paskatinusios kurti).

Baigiantis festivaliui ir skambant svajingoms grupės „Flaya“ melodijoms, paaiškėjo ir rajono viešosios bibliotekos organizuoto geriausio eilėraščių konkurso nugalėtojai. Komisijos sprendimu stiklinė poezijos festivalio „Laukinės vaivorykštės“ statulėlė antrus metus iš eilės atiteko Gretai Jarmalavičiūtei. Padėkos raštais bei Justino Marcinkevičiaus eilėraščių, poemų ir esė rinktinėmis „Amžiaus pabaiga“ buvo apdovanotos ir antros bei trečios vietos nugalėtojos alytiškė Eglė Sarpaliūtė ir Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleivė Miglė Venckutė, kuri susirinkusiems perskaitė savo kūrybos eiles. Kadangi dvi nugalėtojos negalėjo dalyvauti festivalyje jų eiles perskaitė rajono bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Agnė Petravičienė. Poetės O. Baliukonės sesuo Aldona Januškauskienė padėkojo festivalio svečiams, organizatoriams ir dalyviams už poetės kūrybinio palikimo sklaidą ir puoselėjimą.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Daugų filialo

 vyresn. bibliotekininkė Lina Jakimavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos